Oud-SP-kopstuk doet boekje open over 'schrikbewind' Jan Marijnissen

Print
Oud-SP-kopstuk doet boekje open over 'schrikbewind' Jan Marijnissen

Sharon Gesthuizen haalt in haar boek uit naar oud-SP-leider Jan Marijnissen. Afbeelding: ANP

Voormalig SP-kopstuk Sharon Gesthuizen uit in een dinsdag te verschijnen boek scherpe kritiek op de partijtop en de harde omgangsvormen binnen de SP. Dat zegt geestverwant en oud-Kamerlid Farshad Bashir, die al passages heeft gelezen. Hij stelt dat Gesthuizen nog mild is.

Gesthuizen hekelt het 'schrikbewind' dat Marijnissen jarenlang zou hebben gevoerd. Het in maart afgezwaaide Kamerlid schrijft onder meer dat Marijnissen de partij en de Tweede Kamerfractie zo tiranniek leidde, dat meerdere Kamerleden in de knel kwamen en opbrandden. Ook toen Marijnissen terugtrad zou hij zijn ijzeren greep hebben behouden door paladijnen in het zadel te hijsen. Gesthuizen deed twee jaar geleden een vergeefse gooi naar het partijvoorzitterschap. Ze legde het af tegen Ron Meyer, de keus van de partijtop. Die laatste deed er alles aan om haar te dwarsbomen, schrijft ze.

Burn-out
In een interview met het AD zegt ze dat ze door het werk bij de SP een burn-out opliep, waar Jan Marijnissen en Agnes kant slecht mee omgingen. "Met Jan heb ik niet veel contact gehad, een keer gemaild. Agnes was vooral heel erg bezorgd. Ze heeft geprobeerd me te bemoederen, maar ik had juist vertrouwen nodig. Geen controle." Marijnissen bleef fractielid toen Agnes Kant fractievoorzitter werd. "Jan is iemand die het niet kan laten gaan zoals het gaat. Je kunt maar één kapitein op het schip kunt hebben en er waren er op dat moment twee. Naar mijn idee kon hij het niet loslaten. Uiteindelijk vertrouwde hij het alleen zichzelf toe en anderen niet."

Kadaverdiscipline
Gesthuizen stelt in haar boek de kadaverdiscipline en het gebrek aan discussie en democratie binnen de partij aan de kaak, melden meerdere media. Met een soortgelijk pleidooi voerde ze destijds ook campagne voor het partijvoorzitterschap.

SP-leider Emile Roemer "herkent zijn partij totaal niet" in het beeld dat Gesthuizen schetst in Schoonheid macht liefde. "Jammer dat ze zo terugkijkt op deze periode", vindt Roemer. Verder wil de partij niet "op dergelijke persoonlijke ervaringen reageren, ook omdat velen een heel andere mening hierover zullen hebben".

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →