OM volhardt in strafeis van 15 jaar in moordzaak Weert

Print
OM volhardt in strafeis van 15 jaar in moordzaak Weert

Rob Creemers werd in januari 2013 dood gevonden in Weert. Afbeelding: Archief De Limburger

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdagmiddag voor het gerechtshof in Den Bosch vijftien jaar cel geëist tegen Karel van L. uit Weert voor de doodslag van zijn plaatsgenoot Rob Creemers op 9 januari 2013.

Die straf legde de rechtbank Limburg de verdachte ruim twee jaar geleden ook al op. Nadat hij een jaar eerder het levensdelict bij de politie had toegeven, trok Karel van L. deze bekentenis later weer in. Hij zou naar de politie zijn gestapt met en valse bekentenis omdat hij "het op straat niet meer trok". 

Geen twijfel
Voor advocaat-generaal Ad Clarijs bestaat er geen twijfel over dat het Van L. is geweest die zijn kennis uit het drugscircuit op 9 januari 2013 van achteren een kogel door zijn hoofd heeft geschoten en hem een beurs met 1600 euro heeft afgenomen. Bij het slachtoffer werd later nog 10.000 euro aangetroffen. De advocaat-generaal noemde het misdrijf op een jongerenontmoetingplaats aan de Ringbaan-Oost een lafhartige daad. "Iemand die hiertoe in staat is, is bikkelhard, nietsontziend, en maar met één ding bezig: zichzelf." 

Verklaring
Van L. werd zes weken na het misdrijf opgepakt, maar bij gebrek aan bewijs kwam hij weer vrij. In februari 2014 meldde hij zich bij de politie met een bekennende verklaring. Daar kwam hij naderhand op terug. In Den Bosch bleef in vandaag bij zijn ontkenning. Hij zou op de fatale dag met Rob Creemers in Venlo, waar het slachtoffer tijdelijk op kamers woonde, zijn geweest en met hem naar Weert zijn gereisd. In de wijk Graswinkel zouden hun wegen zich gescheiden hebben. 

Volgens het Openbaar Ministerie is er meer bewijs dat die bekentenis dat Karel van L. de dader is: kruitsporen, schoenafdrukken, getuigenverklaringen en telefoonverkeer. 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen