Kikkers, bijen en aarde in Sittards museum

© Mieszko Stanislawski

© Bert Janssen

thumbnail:
thumbnail:

In het museum De Domijnen start zondag 3 september een bijzondere expositie – Ecovention Europe - waarin niet schilderijen of beelden, maar kikkers, bijen, aarde en planten centraal staan.

Kim Noach

Ecokunst, niet meer weg te denken uit het kunstpalet van 2017, is helemaal hip. Belangrijker nog: kunstenaars denken mee over ecologie en duurzaamheid en komen daarbij regelmatig met bijzondere oplossingen voor problemen. Zo is er voor het oude Ursulinenklooster in Sittard een regenwaterzuiveringsinstallatie te zien van de Belgische Vera Thaens die met hulp van planten regenwater zuivert tot drinkwater.

EmmerOp zondag kunnen inwoners van Sittard ook actief een rol spelen in de expositie door allemaal een emmer met aarde uit eigen tuin in te leveren in de Ursulinentuin in het centrum van Sittard. Doel is te kijken wat er na enkele weken uitkomt, met andere woorden: hoe vruchtbaar is ‘simpele’ aarde uit eigen tuin? De tentoonstelling is onderverdeeld in verschillende secties die allemaal een andere kant van ecologie belichten zoals activisme, biodiversiteit (waar de emmers uit eigen tuin onder vallen), voedselveiligheid en klimaatverandering (heel actueel nu met de grote overstromingen in Zuidoost-Azië en de VS).

InleverenMet zo’n 120 werken van 45 kunstenaars uit 16 landen geeft Ecovention een divers beeld van allerlei actuele zaken, maar biedt daarbij ook creatieve, praktische oplossingen. Wie wil deelnemen aan het emmerproject (‘Garten’) van de Duitse kunstenaar Lois Weinberger de gevulde emmer zondag 3 september vanaf 13 uur inleveren in de Ursulinentuin, Sittard.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal