Kikkers, bijen en aarde in Sittards museum

Print

Afbeelding: Mieszko Stanislawski

In het museum De Domijnen start zondag 3 september een bijzondere expositie – Ecovention Europe - waarin niet schilderijen of beelden, maar kikkers, bijen, aarde en planten centraal staan.

Ecokunst, niet meer weg te denken uit het kunstpalet van 2017, is helemaal hip. Belangrijker nog: kunstenaars denken mee over ecologie en duurzaamheid en komen daarbij regelmatig met bijzondere oplossingen voor problemen. Zo is er voor het oude Ursulinenklooster in Sittard een regenwaterzuiveringsinstallatie te zien van de Belgische Vera Thaens die met hulp van planten regenwater zuivert tot drinkwater.

Emmer
Op zondag kunnen inwoners van Sittard ook actief een rol spelen in de expositie door allemaal een emmer met aarde uit eigen tuin in te leveren in de Ursulinentuin in het centrum van Sittard. Doel is te kijken wat er na enkele weken uitkomt, met andere woorden: hoe vruchtbaar is ‘simpele’ aarde uit eigen tuin? De tentoonstelling is onderverdeeld in verschillende secties die allemaal een andere kant van ecologie belichten zoals activisme, biodiversiteit (waar de emmers uit eigen tuin onder vallen), voedselveiligheid en klimaatverandering (heel actueel nu met de grote overstromingen in Zuidoost-Azië en de VS).  

Inleveren
Met zo’n 120 werken van 45 kunstenaars uit 16 landen geeft Ecovention een divers beeld van allerlei actuele zaken, maar biedt daarbij ook creatieve, praktische oplossingen. Wie wil deelnemen aan het emmerproject (‘Garten’) van de Duitse kunstenaar Lois Weinberger de gevulde emmer zondag 3 september vanaf 13 uur inleveren in de Ursulinentuin, Sittard.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →