Subsidie boerderijfilm met Harry Piekema ter discussie

Print
Subsidie boerderijfilm met Harry Piekema ter discussie

Harry Piekema (L) oefent met trekpaarden voor de film. Afbeelding: De Limburger/Stefan Koopmans

De gemeente Bergen stelt de 300.000 euro subsidie voor film De Wilde Boerderij ter discussie. Producent André Janse van EMS Films is „enorm verbaasd.” Hij is van plan begin 2018 te starten met filmen.

De gemeenteraad in Bergen besloot op 14 juli 2015 na een voorstel van toenmalig wethouder Ben Buiting 300.000 euro beschikbaar te stellen voor film De Wilde Boerderij van EMS Films. Dit omdat de film de bekendheid van Maaspark Well en Nationaal Park De Maasduinen zou vergroten en zou zorgen voor economische ontwikkeling. Bij het nemen van dit besluit was carréboerderij Huberdenhof in Well de beoogde filmlocatie. 100.000 van de 300.000 euro is afkomstig uit het budget van Maaspark Well.

Geen promotie
De huidige wethouder Antoon Splinter (CDA) vindt dat geen sprake meer is van promotie van Maaspark Well. De beoogde filmlocatie is inmiddels namelijk boerderij De Aldenhof op Landgoed Bleijenbeek in Afferden. "Dat is geen toeristische plek. En geen promotie van Maaspark Well meer." 

Volgens Splinter is de maximale financiering van 300.000 euro uit Bergen bovendien gebaseerd op eenzelfde bijdrage van de provincie Limburg. Die laatste partij stelde echter maar 125.000 euro beschikbaar. Splinter zegt dat hem bovendien onduidelijk is hoe de financiering van de filmproductie in elkaar zit. 

Twijfels
Het zijn voor Splinter redenen de kwestie op de agenda van de commissievergadering Ruimte&Economie van 13 september te zetten. Ook binnen de gemeenteraad blijken twijfels te bestaan. "Nu de locatie wijzigt, heeft dat wat mij betreft gevolgen voor de hoogte van de bijdrage", zegt CDA-fractievoorzitter Jacob Knoops. Jos Valckx, fractievoorzitter PK, zegt niet aan burgers uit te kunnen leggen dat er geld van Maaspark Well naar de film in Bleijenbeek gaat. Wat hem betreft draagt Bergen maximaal 225.000 euro bij. Raadslid Rolf Krijnen van Kern zegt dat zijn partij 'vanaf het begin tegenstander was van deze geldverspilling'.

Ramp
Producer André Janse zegt dat hij schrikt van de geluiden uit Bergen. "De vorige wethouder was een enorme kartrekker. Wij hebben voor de gemeente gekozen omdat we ons welkom voelden. Als de politiek nu van standpunt verandert, zou dat voor ons reden kunnen zijn ermee op te houden in Limburg. Dat zou echt een ramp zijn. En de opzet van de financiering? Die ligt in het gemeentehuis in Bergen."