Dijksma: minder vliegtuigen boven Eijsden

Print
Dijksma: minder vliegtuigen boven Eijsden

Foto ter illustratie. Afbeelding: iStock

Door een verschuiving in zuidelijke richting is het aantal vliegbewegingen over Eijsden de afgelopen zes maanden verminderd, zo blijkt uit radarbeelden.

Dat meldt staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu in reactie op vragen van Suzanne Kröger. Het GroenLinks-Kamerlid wilde een actueel beeld hebben van de overlast in Zuid-Limburg door vliegverkeer van en naar luchthaven Bierset bij Luik.

Verdrag
In april meldde Dijksma op basis van de evaluatie over 2016 dat de situatie flink is verbeterd, maar 'het aantal naderingen' aan het begin van de nacht nog groter is dan met de Belgische autoriteiten is afgesproken.  Ze verwacht nog dit jaar een Memorandum of Coöperation af te  sluiten met de Belgische overheid om de afspraken over het terugdringen van vliegoverlast beter te verankeren. Uiteindelijk moet er een verdrag komen, maar dat kost meer tijd.

Vaste vliegroute
Dijksma meldt ook dat de Belgische luchtverkeersleiding in juni 2017 op kleine schaal is begonnen met een proef met een vaste vliegroute naar Bierset. Als die slaagt, kan dat volgens haar bijdragen aan vermindering van de overlast voor Eijsden.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →