School verplicht kinderen water te drinken, ouders boos

Print
School verplicht kinderen water te drinken, ouders boos

Foto ter illustratie Afbeelding: iStock

Geen cola, geen energiedrank en zelfs geen limonade meer. Kinderen op basisschool Don Sarto in Tilburg mogen vanaf dit schooljaar alleen nog maar water drinken op school. Tot woede van veel ouders.

Ook het eten wordt er beperkt. De basisschoolkinderen mogen boterhammen of fruit meenemen van thuis. Drankjes en andere etenswaren worden ingenomen en aan het einde van de dag met een uitlegbriefje mee naar huis gestuurd. 

Gezond
De school wil op die manier de kinderen zo gezond mogelijk houden. Maar veel ouders van de school in de Tilburgse Vogeltjesbuurt bepalen liever zelf wat gezond is voor hun kind. Velen beklaagden zich de afgelopen weken bij directeur Ludy Meister. "Mijn zoon komt huilend thuis: ik lust geen water", zegt vader Kevin Rovers. "Dat hoeft hij van mij ook helemaal niet. Water is voor honden."

Hij is deze week al diverse keren met andere ouders naar school gegaan om zijn beklag te doen. Vooralsnog zonder resultaat. Zijn zoontje Jonairo (6) neemt normaal graag een pakje appelsap mee, met een boterkoek. Maar die kreeg de jongen deze week aan het einde van de dag weer mee naar huis. "We mogen nog geen Liga-koekje meegeven. Niks. En je kunt een kind niet verplichten om water te drinken, als hij het niet lust. Wat nou als het dertig graden is? Moet hij dan maar uitdrogen?"

Bidons
Het grootste bezwaar heeft Rovers tegen de bidons die worden gebruikt. "Die worden elke dag omgespoeld. Maar als een kind ziek is, komen er bacteriën in. Die spoel je er niet zomaar uit. Dit gaat in tegen de hygiëneregels."

Directeur Ludy Meister wil de kinderen juist gezond maken met deze nieuwe regel. "Het gebeurt op heel veel scholen. Wat kinderen meenemen wordt steeds zoeter. Toen ik naar school ging kreeg je alleen een droge Liga mee. Maar fabrikanten doen er nu een laagje op, soms komt er een dipsausje bij, er zitten krenten in. Het wordt er niet gezonder op."

Meister heeft advies ingewonnen bij de GGD. De ouderkamer, waarin ouders van leerlingen zijn vertegenwoordigd, heeft met de nieuwe regels ingestemd. Meister heeft ouders dit voor de vakantie al geprobeerd uit te leggen, maar met wisselend succes.

Verbranding
"Het is bij sommigen nog niet helemaal duidelijk. Daarom gaan we ze volgende week nog een keer informatie geven. In bijvoorbeeld ranja zitten ook suikers. We hebben ouders uitgelegd hoeveel en hoe lang het duurt voor ze die verbrand hebben. Dat lukt niet in de kleine pauze."

Kevin Rovers en zijn medestanders laten het er niet bij zitten. "Dit begint op een gevangenis te lijken. Ik snap dat school regelgeving heeft tegen dikke kinderen, maar mijn zoon eet thuis wel gewoon zijn aardappels, groente en vlees. Hij is gewoon gezond."

Meisters stelt overigens wel dat er mogelijk nog iets kan veranderen. "Niets wat je beslist is voor het leven."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →