Limburgs bedrijf bouwde mee aan 'foute brug' naar de Krim
© ANP
Twee Nederlandse bedrijven zijn betrokken geweest bij de bouw van de omstreden brug tussen Rusland en de Krim. Eén van die bedrijven is Hydrauliek uit Milsbeek.
De bedrijven dachten door alleen op Russisch grondgebied te werken sancties van de EU te omzeilen.
OnderdeelHet gaat om twee kleine bedrijven. Dematec Equipment uit Dodewaard heeft een extra krachtige heihamer gebouwd, Bijlard Hydrauliek uit Milsbeek heeft daarvoor het belangrijkste onderdeel geleverd. De heihamer is begin 2016 in onderdelen verscheept naar Rusland, waar die vlakbij de Russische stad Saman aan de Zwarte Zee in elkaar is gezet.
Vervolgens heeft de heimachine enige tijd zware buizen in de zeebodem gestampt, als fundering voor de pijlers van de brug. Dat is louter op onbetwist Russisch grondgebied gebeurd, zegt Dematec-directeur Derk van den Heuvel, die wereldwijd heimachines levert. "Volgens EU-sancties mogen we niet op de Krim aan het werk zijn, maar wel in Rusland."
VerbazingTweede Kamerleden reageren verbaasd. Minister Ploumen heeft inmiddels een onderzoek aangekondigd. De negentien kilometer lange Krim-brug is een doorn in het oog van het Westen. In maart 2014 nam Rusland de Krim in, zeer tegen de zin van het westen. Sindsdien zijn er strenge sancties ingesteld voor het gebied.
"Als Nederlandse bedrijven meewerken aan deze brug, dan zet ik daar grote vraagtekens bij. Deze brug is hét symbool van de Russische annexatie. Ik wil van het kabinet weten of dit juridisch is toegestaan", zegt Kirsten van den Hul van regeringspartij PvdA. Raymond Knops van het CDA sluit zich hier bij aan en wil dat het tot de bodem wordt uitgezocht.
VerantwoordMinister Ploumen zegt in een reactie dat Nederland niet wil bijdragen aan een 'normalisering' van de situatie in de Krim en dat de bouw wel zo gezien kan worden. "Ook als er juridisch gezien geen overtredingen zijn, verwacht de Nederlandse overheid van bedrijven dat zij maatschappelijk verwantwoord zaken doen."
De twee directeuren van de betrokken bedrijven ontkennen dat zij regels overtreden. Directeur Marcel Bijlard van Bijlard Hydrauliek zegt in een reactie dat hij niet wist dat de heihamer voor de Krimbrug ingezet zou worden. "Wij hebben gewoon een onderdeel geleverd aan een klant in Nederland. Meer niet."
MH17In Nederland ligt de hele kwestie extra gevoelig na het neerhalen van vlucht MH17 boven Oost-Oekraïne door waarschijnlijk pro-Russische rebellen. Daarbij kwamen 193 Nederlandse passagiers om het leven. Met de brug wil de Russische president Poetin zijn greep op het eiland versterken, zeer tegen de zin van Europa en de VS.