Limburgse studenten vaker aan de slag als mantelzorgers
Foto ter illustratie. — © iStock
Een groeiend aantal studenten in Limburg verdient een zakcent bij door vervangende mantelzorg te leveren.
Zorgverzekeraar VGZ noemt dat een gunstige ontwikkeling, want die hulp bij afwezigheid van mantelzorgers is hard nodig. "Bovendien snijdt het mes aan twee kanten: mensen worden geholpen en studenten kunnen het zien als een maatschappelijke stage", stelt Dennis Verschuren van VGZ.
Langer thuis wonenVerzekeraars betalen soms een deel van de kosten (tussen de 12,50 en 17,50 euro per uur). In andere gevallen kan het geld uit het persoonsgebonden budget worden gehaald. Omdat er flink is bezuinigd op de zorg en met name hulpbehoevende ouderen steeds langer zelfstandig moeten blijven wonen, groeit de vraag naar vervangende mantelzorg. Het gaat dan bijvoorbeeld om hulp bij het aantrekken van steunkousen, bij het huishouden, computeren of boodschappen doen.
Veertig studentenDe studenten worden ingezet door onder meer landelijke netwerken als Mantelaar en Careibu en het Limburgse Lyvia. Deze stichting startte eind vorig jaar in Midden- en Zuid-Limburg. Lyvia heeft inmiddels bijna veertig studenten aan het werk bij senioren en bij gezinnen met een kind met een hulpvraag. De stichting startte met tien studenten en heeft al van drie gemeenten (Maastricht, Meerssen en Sittard-Geleen) subsidies ontvangen, vertelt Astrid Ticheler van Lyvia.
Zorggerelateerde studieSinds kort is ook Mantelaar in Limburg actief en ondersteunt er inmiddels tientallen cliënten, aldus woordvoerster Sabine van Aken. Zij voorziet, net als VGZ, alleen maar groei als gevolg van de vergrijzing en de groeiende druk op de participatiemaatschappij. Bijna alle jongeren die voor Mantelaar werken volgen een zorggerelateerde studie, vertelt ze. "95 procent studeert geneeskunde, psychologie, hbo-verpleegkunde of fysiotherapie."
Lyvia koppelt hulpbehoevende senioren en studenten zoveel mogelijk op basis van interesses. Ticheler: "Er moet een klik zijn." Careibu, een netwerk van 23.000 studenten, is net begonnen met de dienst SeniorenStudent in Maastricht en is zeker van plan in Limburg verder uit te breiden.