Roermond krijgt er nog een veteranenmonument bij

Print

Staatssecretaris Martin van Rijn spreekt bij de Indië-herdenking. Afbeelding: De Limburger/John Peters

Bij de herdenkingsmonument voor de Indiëgangers en dat voor andere Nederlandse vredesmissies in de wereld komt een derde monument.

Dat werd zaterdag bekend gemaakt tijdens de dertigste herdenking bij het Nationaal Indië-monument in Roermond.

Overbrugging
Het nieuwe monument dat volgend jaar tijdens de herdenking klaar moet zijn komt tussen het monument van de ‘oude’ en de ‘nieuwe’ veteranen te staan en moet de overbrugging vormen tussen beide gedenktekens.

Korea
Voor de Indië-herdenking werd zaterdag ook een ’Korea’-plaquette onthuld door de voorzitter van de Vereniging Oud Korea Strijders, de commandant van het Regiment van Heutz en Yun Young Lee, ambassadeur van de Republiek Korea. In Korea dienden bijna vijfduizend Nederlanders van wie er 122 omkwamen.

Verhalen vertellen
Tijdens de herdenking riep staatssecretaris Martin van Rijn de Indië-veteranen op hun verhalen te vertellen. Iets wat voor velen van hen erg moeilijk is, zo bleek uit diverse speeches tijdens de herdenking. Van Rijn kondigde verder aan dat er in de Randstad een Indische pleisterplaats komt, waar Indië-veteranen elkaar kunnen ontmoeten.

In Indië streden tussen 1945 en 1962 ruim tweehonderdduizend Nederlandse jongens. Ruim 6200 kwamen er tijdens hun inzet om het leven.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje