'Laat 75-plussers verplichte rijtest afleggen'

Print
'Laat 75-plussers verplichte rijtest afleggen'

Foto ter illustratie. Afbeelding: iStock

Er moet een verplichte rijtest komen voor 75-plussers.

Dat vindt twee derde (69 procent) van de 25.000 deelnemers die meededen aan een verkeersonderzoek van EenVandaag. Het tv-programma wordt zaterdagavond uitgezonden.

Verklaring van arts
De meeste 75-plussers hoeven nu geen rijtest af te leggen wanneer zij hun rijbewijs verlengen. Een verklaring van een arts volstaat meestal. De verplichte rijtest zou vanaf 75 jaar iedere vijf jaar afgenomen moeten worden, vinden de deelnemers.

Zorgen
Onder de 25.000 deelnemers waren 3000 mensen met ouders boven de 75 jaar. Veel van hen maken zich zorgen over het rijgedrag van hun bejaarde ouders. Volgens de helft van hen gaan hun ouders steeds minder veilig rijden. Een derde van die ondervraagden heeft hun ouders aangesproken op het rijgedrag, maar de meesten vinden het moeilijk de kwestie aan te kaarten.

Wel veilig
EenVandaag ondervroeg ook ruim 2000 75-plussers. De meesten van hen vinden dat zij dat zij wel veilig rijden. Een kwart van de 75-plussers ziet zichzelf als ervaren bestuurder en meent veiliger te rijden dan vroeger toe ze jonger waren.