Aardbevingen in Noord-Korea door kernproef met waterstofbom

Print
Aardbevingen in Noord-Korea door kernproef met waterstofbom

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un (midden) op een foto die volgens staatsmedia laat zien hoe hij een nucleair wapen bespreekt. Afbeelding: Reuters

Noord-Korea heeft vanochtend een kernproef gehouden. De proef met een waterstofbom is de zwaarste die het stalinistische land tot nog toe heeft uitgevoerd. Na de proef werden er twee aardbevingen gemeten, waarvan er een kracht van 6.3 op de schaal van Richter had.

De aardbevingen vonden kort na elkaar plaats bij de nucleaire testlocatie Punggye-ri. De proef van vanochtend is de zesde kernproef die Noord-Korea heeft uitgevoerd. De zwaarste tot nog toe.

Lees ook: Waterstofbommen zijn allesverwoestend

Metingen
In Japan is onmiddelllijk na de aardbevingen de Japanse nationale veiligheidsraad bijeengekomen. Het Japanse ministerie van Defensie deelde na het overleg mee dat van bases in Japan vliegtuigen zijn opgestegen om metingen te doen naar mogelijke straling. 

De Japanse president Shinzo Abe en de Amerikaanse president Donald Trump hebben inmiddels telefonisch contact gehad. Trump zou Abe toegezegd hebben 100 procent achter Japan te staan. Juist in deze 'escalerende situatie' is het belangrijk dat de twee landen en Zuid-Korea nauw samenwerken, aldus Abe.

Eerder op de dag beweerde het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA dat het land een nieuwe waterstofbom heeft ontwikkeld. De bom zou door een intercontinentale ballistische raket gedragen kunnen worden. Volgens het medium was de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un vandaag aanwezig bij het inladen van de bom in een langeafstandsraket.

Dat gebeurde tijdens een bezoek van Kim Jong-un aan het instituut voor Nucleaire Wapens. Het instituut slaagde onlangs in het ontwikkelen van een geavanceerder kernwapen dat een "grote vernietigende kracht" heeft, aldus KCNA.

Kim Jong-un heeft vandaag tijdens een bezoek aan de fabriek voor nucleaire wapens de technologische doorbraak geprezen. Hij zei trots te zijn op de 'onbedwingbare kracht van de Noord-Koreaanse strijdkrachten'. De afgelopen weken zorgde Noord-Korea voor grote internationale onrust door een aantal langeafstandsraketten af te schieten. Eén daarvan vloog over Japan heen.Escalerende situatie
Vorig jaar deed Noord-Korea twee tests met kernwapens. Zaterdagnacht meldt het land dus de raketten en nucleaire wapens samengevoegd te hebben. Noord-Korea dreigt al langer om de Verenigde Staten aan te vallen, te beginnen met het eiland Guam in de Stille Oceaan. Dit weekend kwam daar nog de dreiging van Kim Jong-un bij dat het land zoveel kernwapens kan maken als het wil.