Oranje dieper in de penarie ondanks zege tegen Bulgarije

Print

Oranje viert de 1-0 tegen Bulgarije Afbeelding: ANP/Koen van Weel

Het Nederlands elftal heeft zondagavond het WK-kwalificatieduel met Bulgarije winnend afgesloten, maar het WK lijkt desondanks verder weg dan ooit. De ruime zege van de Zweden tegen Wit-Rusland is daar debet aan.

Oranje begon in de Arena nochtans goed, want al binnen tien minuten was het Pröpper die de 1-0 aantekende.

Paal
De middenvelder die in de plaats van Sneijder speelde, opende de score op aangeven van Daley Blind. Het niveau zakte na die snelle treffer echter naar een bedenkelijk niveau. Oranje wist nauwelijks kansen te creëren en mocht de paal danken dat de 1-1 niet binnenviel na een goed geplaatste kopbal. 

Omdat de Zweden bij rust al met 0-3 leidde, moest Oranje na rust op zoek naar meer doelpunten. Dat ging zonder veel overleg, maar na een dik uur was het aanvoerder Robben - wederom op aangeven van Blind - die van dichtbij zowaar de 2-0 binnen tikte.

Pröpper
Lang kon het Nederlands Elftal die marge van twee niet behouden. Nog geen minuut na de 2-0 werd een vrije trap van Popov door alles en iedereen gemist waarna de bal ook doelman Jasper Cillessen en de doellijn passeerde. Pröpper maakte er in de 80e minuut nog wel 3-1 van, maar verder kwamen de mannen van Dick Advocaat niet meer. 

Dankzij de zege klimt Oranje over Bulgarije in de poule, maar doordat Zweden met 4-0 van Wit-Rusland won, blijft het WK ver weg voor Nederland. Het verschil qua doelsaldo tussen Zweden en Oranje is inmiddels zes doelpunten. Oranje zou bij dat verschil in het laatste duel met minimaal drie doelpunten verschil van de Zweden moeten winnen.

Daar komt bij dat Zweden op 7 oktober nog thuis mag aantreden tegen Luxemburg, normaal gesproken de zwakste ploeg in Groep A. Oranje speelt op diezelfde dag in en tegen Wit-Rusland.