Politie maakt vergeefse jacht op plofkrakers

Print
Politie maakt vergeefse jacht op plofkrakers

Het verwoeste pand aan de Weerscheut. Afbeelding: AD

Politie en justitie krijgen geen vat op plofkrakers. De criminelen die in het hele land geldautomaten opblazen en tonnen aan cash meenemen, worden bijna nooit gepakt en veroordeeld. Dat blijkt uit onderzoek door het AD.

Van de 79 plofkraken die in 2016 in ons land werden gepleegd, zijn voor zover bekend pas in twee zaken daders veroordeeld. Daarnaast lopen nog rechtszaken tegen twee groepen die worden verdacht van in totaal elf plofkraken. Voor het merendeel van de kraken in 2016 is nooit iemand aangehouden.

Groep criminelen
De politie stelde onlangs dat de meeste plofkraken het werk zijn van een grote groep criminelen met Marokkaanse achtergrond uit Utrecht en Amsterdam. Maar de verdachten die nu vast zitten voor plofkraken uit 2016 voldoen niet aan die profielschets. Het zijn vooral autochtonen, afkomstig uit onder meer Zeeland, Groningen en Overijssel. In één geval ging het om een moeder en dochter uit het Zeeuwse Kortgene.

Bewijsvoering lastig
"Het is gewoon niet gemakkelijk om de zware criminelen te pakken en veroordeeld te krijgen”, erkent Jos van der Stap, lid van het plofkraakteam van de Nationale Politie. "Vorig jaar hebben we een groot onderzoek gedaan naar een groep die zich bezighield met plofkraken bij ING-geldautomaten in Albert Heijn. We vermoeden dat deze groep verantwoordelijk is voor zo’n vijftig kraken, maar we kunnen slechts zeven zaken voor de rechter brengen. Het is lastig om de bewijsvoering rond te krijgen.”

Enorme snelheden
De politie hield vorig jaar in totaal veertig verdachten aan. Een groot deel van hen wordt in verband gebracht met plofkraken in Duitsland, waar geldautomaten minder goed beveiligd zijn dan in Nederland. Bij wilde achtervolgingen – meestal in snelle Audi’s – legt de politie het vaak af. "Dat gaat met enorme snelheden”, zegt Van der Stap. "Wij kunnen daar niet altijd in meegaan, we moeten ook de veiligheid in acht nemen.”

Om de ongrijpbare plofkrakers te stoppen, begint de politie dit najaar een proef om verdachte criminelen het leven zuur te maken. Agenten willen ze hinderlijk volgen, vermogen van ze afpakken en familieleden extra in de gaten te houden. De proef wordt gehouden in Utrecht, Amsterdam en Rotterdam.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →