Jan Smit heeft 'kunstgraspet' afgezet bij KNVB

Print
Jan Smit heeft 'kunstgraspet' afgezet bij KNVB

Afbeelding: ANP/Koen van Weel

Jan Smit, de nieuwe voorzitter van de raad van commissarissen van de KNVB, heeft naar eigen zeggen zijn 'kunstgraspet' afgezet.

De voormalig voorzitter van Heracles Almelo is ook vastbesloten om het imago van de nationale voetbalbond te verbeteren en zijn nieuwe organisatie een stuk transparanter te maken. Die belofte deed de nieuwe preses van het toezichtsorgaan van de KNVB nadat zijn voordracht door de clubs uit het betaalde voetbal unaniem was gesteund. Hij gaat een rvc vormen met Elsemieke Havenga-Hillen, Han Berger, Niek Jan van Kesteren en Erik Mulder.

Eric Gudde
De eerste taak van Smit en zijn nieuwe collega's is Eric Gudde als directeur betaald voetbal benoemen. De bedoeling is dat de man die Feyenoord tien jaar leidde op 7 november aan de slag gaat. "Ik heb een paar goede gesprekken met hem gehad", zei Smit. "Want als we niet op één lijn hadden gezeten, dan had ik niet aan deze functie hoeven te beginnen."

Geen achterkamertjes
Smit, die Heracles negentien jaar leidde, heeft zichzelf voorgenomen het imago van de KNVB te verbeteren. "Ik ben voorstander van een transparante organisatie waar geen ruimte is voor achterkamertjes. Daarnaast is het belangrijk dat de KNVB er is voor de prof- en amateurclubs. Nu horen jullie mij even, maar straks als toezichthouder is dat niet meer het geval."

Oranje
De oud-voorzitter van Heracles greep de kans om zijn ongenoegen te uiten over het gegeven dat Arjen Robben zondag na afloop van het duel met Bulgarije als enige het publiek in de ArenA bedankte. "Als dat bij Heracles was gebeurd, dan had ik al die jongens uit de kleedkamer gehaald", foeterde hij. "Supporters hebben de moeite genomen om na die blamage tegen Frankrijk toch te komen. Uiteindelijk betalen zij ook het loon van die spelers, die Robben ook nog eens in de steek laten."

Kunstgras
Smit liet Heracles op kunstgras voetballen maar staat open voor het initiatief van clubs uit de eredivisie om een commissie te benoemen die gaat kijken of er in de toekomst op het hoogste niveau alleen op natuurgras kan worden gespeeld. "In deze functie conformeer ik me aan de clubs. Ik heb mijn 'kunstgraspet' afgezet."