Limburgse gemeenten eisen geld asielopvang terug

Asielopvang in Weert.© De Limburger/John Peters

Vijf Limburgse gemeenten hebben bijna negen ton uitgegeven aan allerlei faciliteiten voor vluchtelingen, waar achteraf nooit gebruik van gemaakt is.

Jule Peeters

Dat gebeurde in 2015 en 2016, toen door het grote aantal asielzoekers dat Nederland binnenkwam de nood hoog was. In razend tempo moesten nieuwe opvanglocaties met bijbehorende faciliteiten als schoolklassen uit de grond worden gestampt. Maar in sommige gevallen bleken die helemaal niet nodig te zijn.

Forse uitgavenDat blijkt uit correspondentie tussen gouverneur Theo Bovens en demissionair staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD) van Veiligheid en Justitie. In Limburg gaat het om de gemeenten Brunssum, Eijsden-Margraten, Gennep, Maastricht en Weert die forse uitgaven hebben gedaan.

TonnenVoor bijna vier ton werden op het terrein van het asielzoekerscentrum (azc) in de Maastrichtse wijk Limmel twee schoolpanden verbouwd. Toen de klus al was afgerond, werd besloten om het onderwijs toch op een andere locatie te organiseren. Ook in Weert (bijna 300.000 euro) en Brunssum (ruim 35.000 euro) gaat het om kosten voor schoolvoorzieningen. Toen in de zomer van 2016 het azc in het oude Brunssumse ziekenhuis onverwacht werd gesloten door opvangorganisatie COA, waren er net extra leerkrachten aangenomen.

Dure zoektochtIn Eijsden-Margraten en Gennep was aangekondigd dat een opvangcentrum zou openen. De zoektocht naar een geschikte locatie, de coördinatie en vooral ook de communicatie met de buurt kostte de gemeenten tienduizenden euro’s. In Gennep werden externe beveiligers ingehuurd die erop moesten toezien dat een informatieavond niet uit de hand zou lopen. Ook werd er geld uitgetrokken voor een touringcar waarmee de gemeenteraad naar Grave is afgereisd voor een excursie naar een soortgelijke opvang. In beide gemeenten zijn, toen de asielinstroom stokte, de plannen afgeblazen.

8.6 miljoenIn heel Nederland werd er voor zover bekend 8,6 miljoen door gemeenten uitgegeven aan niet-gebruikte faciliteiten. Dat blijkt uit cijfers die zijn gepubliceerd na vragen van regionale krant De Stentor. De gemeenten willen het geld terug van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal