Limburgse gemeenten eisen geld asielopvang terug

Print
Limburgse gemeenten eisen geld asielopvang terug

Asielopvang in Weert. Afbeelding: De Limburger/John Peters

Vijf Limburgse gemeenten hebben bijna negen ton uitgegeven aan allerlei faciliteiten voor vluchtelingen, waar achteraf nooit gebruik van gemaakt is.

Dat gebeurde in 2015 en 2016, toen door het grote aantal asielzoekers dat Nederland binnenkwam de nood hoog was. In razend tempo moesten nieuwe opvanglocaties met bijbehorende faciliteiten als schoolklassen uit de grond worden gestampt. Maar in sommige gevallen bleken die helemaal niet nodig te zijn.

Forse uitgaven
Dat blijkt uit correspondentie tussen gouverneur Theo Bovens en demissionair staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD) van Veiligheid en Justitie. In Limburg gaat het om de gemeenten Brunssum, Eijsden-Margraten, Gennep, Maastricht en Weert die forse uitgaven hebben gedaan.

Tonnen
Voor bijna vier ton werden op het terrein van het asielzoekerscentrum (azc) in de Maastrichtse wijk Limmel twee schoolpanden verbouwd. Toen de klus al was afgerond, werd besloten om het onderwijs toch op een andere locatie te organiseren. Ook in Weert (bijna 300.000 euro) en Brunssum (ruim 35.000 euro) gaat het om kosten voor schoolvoorzieningen. Toen in de zomer van 2016 het azc in het oude Brunssumse ziekenhuis onverwacht werd gesloten door opvangorganisatie COA, waren er net extra leerkrachten aangenomen.

Dure zoektocht
In Eijsden-Margraten en Gennep was aangekondigd dat een opvangcentrum zou openen. De zoektocht naar een geschikte locatie, de coördinatie en vooral ook de communicatie met de buurt kostte de gemeenten tienduizenden euro’s. In Gennep werden externe beveiligers ingehuurd die erop moesten toezien dat een informatieavond niet uit de hand zou lopen. Ook werd er geld uitgetrokken voor een touringcar waarmee de gemeenteraad naar Grave is afgereisd voor een excursie naar een soortgelijke opvang. In beide gemeenten zijn, toen de asielinstroom stokte, de plannen afgeblazen.

8.6 miljoen
In heel Nederland werd er voor zover bekend 8,6 miljoen door gemeenten uitgegeven aan niet-gebruikte faciliteiten. Dat blijkt uit cijfers die zijn gepubliceerd na vragen van regionale krant De Stentor. De gemeenten willen het geld terug van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen