Stel vindt brieven uit Tweede Wereldoorlog op station, Limburgse correspondentie

© AD

Op Utrecht Centraal is een grote stapel brieven uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Rens Zonnenberg en zijn vrouw Maartje stuitten bij toeval op de plastic tas vol enveloppen die op een bankje op perron 18 was achtergelaten. Het is vooral correspondentie tussen twee geadresseerden: eentje uit Herzogenrath, wat net over de grens in Duitsland ligt, en eentje in Heerlen.

Redactie

"Het zijn er meer dan 100, 150 misschien wel. Het is allemaal wat moeilijk leesbaar, want het is een oud handschrift. Maar het is wel allemaal in het Nederlands”, vertelt Rens.

Zijn vrouw Maartje zag de plastic tas met toen nog onbekende inhoud als eerste liggen. Ze hebben even in de gaten gehouden of iemand de tas nog kwam ophalen, maar dat was niet zo. Ze hebben nu een oproep op Facebook geplaatst om de eigenaar te vinden.
"Dé vraag is natuurlijk: hoe komen 150 brieven uit de Tweede Wereldoorlog op het station van Utrecht terecht?” krabt ook Zonnenberg zich op het hoofd. "Het is vooral correspondentie tussen twee geadresseerden: eentje uit Herzogenrath, wat net over de grens in Duitsland ligt, en eentje in Heerlen.” 

Verhalen
Zonnenberg heeft een aantal brieven eruit gehaald voor aanwijzingen. "Het zijn vooral verhalen. 'Mijn liefste schat... Ik schrijf om te laten weten dat het nog goed gaat'. Het gaat over wat ze gegeten hebben, over of het wel of niet veilig is. Echt een schets van wat ze in die tijd hebben beleefd. En het sluit af met 'je liefhebbende man', ene dhr. Ortmanns.”

De meeste brieven dateren van de jaren 43-44, getuigen de gestempelde postzegels. "Ik kan me niet voorstellen dat je dit niet mist”, meent Zonnenberg.

Naast een oproep op Facebook, die inmiddels meer dan 6.200 keer is gedeeld, heeft hij de vondst ook bij de NS gemeld in de hoop de brieven terug te kunnen geven aan de rechtmatige eigenaar.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal