Wijk-GGD’er moet verwarde mensen sneller helpen

© Istock

De gemeente Kerkrade doet mee aan de pilot ‘wijk-GGD’er’, waarbij speciale verpleegkundigen verwarde mensen sneller moeten helpen. Het gaat om personen die overlast veroorzaken, maar eigenlijk vooral zorg nodig hebben.

Ruben van Erp

De pilot wordt uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Wal en schipDe wijk-GGD’er moet een brug slaan tussen zorg en openbare orde en veiligheid bij mensen met verward gedrag die overlast veroorzaken. Deze problemen blijken lastig onder te brengen bij een hulpinstantie, waardoor mensen tussen wal en schip dreigen te belanden. "Deze professional gaat zo snel mogelijk op de persoon met verward gedrag af, de-escaleert, schakelt de benodigde zorg in en voorkomt dat iemand in de cel belandt”, laat de gemeente Kerkrade weten.VughtHet idee voor de wijk-GGD’er komt van de gemeente Vught, die eerder al een proef deed met de werkwijze. Daar kijken ze positief terug op de pilot. Reden voor het ministerie om het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) de proef te laten uitvoeren in tien gemeenten. Welke gemeenten naast Kerkrade nog meer meedoen, wil het CCV vanwege een naderende gezamenlijke bijeenkomst nog niet zeggen. MondriaanIn Kerkrade loopt het project van oktober dit jaar tot en met januari 2018, waarna het geëvalueerd zal worden. De gemeente voert de pilot, in tegenstelling tot Vught, niet uit met de GGD, maar met Mondriaan. "Omdat in de regio Parkstad Mondriaan de partij is bij wie de Openbare Geestelijke Gezondheidszorg (OGGZ) belegd is.”Er zullen in Kerkrade twee sociaal-psychiatrisch verpleegkundigen worden ingezet voor in totaal twintig uur per week. De pilot wordt volgens Kerkrade volledig bekostigd via een eenmalige stimulans-subsidie vanuit de gemeente.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal