Wespenexpert over hoornaars: wees gerust, ze vallen niet spontaan aan

Een hoornaar in een glas.© AD/Johan Lesscher

Wespenexpert Jan Smit tast in het duister over de oorzaak van de hoornaar-aanval gisteravond op een groepje wandelaars in de buurt van de Eindhovense Kosmoslaan. "Het nest moet door iets verstoord zijn. Dat kan niet anders."

AD/Ruud Spoor

"Misschien is er een dode tak uit de boom gevallen en heeft die het nest geraakt, of kwam een of ander beest een kijkje nemen? Een hond? Een eekhoorn?" Volgens wespenexpert Jan Smit is het uitgesloten dat de hoornaars spontaan de aanval op vier wandelaars inzetten.Bedreigd"Ze moeten zich hoe dan ook bedreigd gevoeld hebben. De wandelaars die nu gestoken zijn, waren waarschijnlijk op het verkeerde moment op de verkeerde plek. Heel vervelend, maar een ongelukkige samenloop van omstandigheden."

Lees ook: Super-wespen vallen wandelaars aan: waarom is er niets gedaan?Smit zelf is dan ook niet bang voor de superwesp waarvan de koningin meer dan drie centimeter groot kan worden. "Ik heb vorig jaar voor een televisieopname meer dan een uur binnen een meter van zo’n nest gestaan en er kwam niet één in mijn buurt." Smit benadrukt dat hoornaars hun nest meestal in een holle boom maken. "Heel af en toe gebruiken zo ook wel een oud muizenhol in de grond."

Lees ook: Zwerm agressieve hoornaars valt groep wandelaars en hond aan

Vervelende plekAls voorzitter van de Nederlandse Entomologische Vereniging is Smit dagelijks bezig met insecten. Hij begrijpt dat het nest op een vervelende plek zat. Toch vindt hij het jammer dat de hoornaars geruimd zijn. "Zo’n nest dichtbij een wandelpad is natuurlijk niet handig, maar wellicht hadden er ook hekken geplaatst kunnen worden? Die insecten zitten er al een paar maanden en het is niet zo dat zo’n nest plots ontploft van de hoornaars."

Lees ook: Heeft de monsterwesp onze provincie al bereikt?

BloemenDe bewering dat de hoornaars bij gebrek aan voedsel zich agressief gedragen, bestrijdt Smit ten stelligste. "Onze hoornaars eten insecten en zijn niet afhankelijk van bloemen, zoals de Duitse of 'limonadewesp'. Deze gestreepte jongens zoeken alternatieven als het aantal bloeiende bloemen laat in de zomer afneemt. Zodoende eindigen ze wel eens in je glas als je op het terras zit. Daar zul je een hoornaar niet snel aantreffen."Hoornaars drinken volgens Smit niet uit een glas. "Ze halen hun vocht uit het sap van beschadigde bomen. In de winter gaat het hele nest dood, inclusief de oude koningin. Alleen de jonge koninginnen zoeken een plekje waar ze het komende voorjaar weer helemaal opnieuw kunnen beginnen."

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal