Maakster protesteert zittend tegen zeil voor kunstwerk

© Vera Thaens

© Vera Thaens

thumbnail:
thumbnail:

Verbaasde blikken zondag in hartje Sittard tijdens het spontane zitprotest van kunstenaar Vera Thaens. Haar ecokunst is tijdens de opening van Ecovention Europe verborgen achter een hekwerk met zwart zeil.

Kim Noach

Noodlottig toeval of ongelukkige planning, dat is niet duidelijk, maar feit is dat zondag ook het Alternatief Sjöttefees in Sittard plaatsvindt. Pal voor de installatie van Thaens, op de Cour Solanus, voor het voormalige Ursulinenklooster in het hartje van de stad.

VruchteloosOmdat de Belgische kunstenaar haar werk graag zo volledig mogelijk aan het publiek wil laten zien zondag, probeert ze meerdere keren met het museum tot een alternatieve oplossing te komen. Alle pogingen – zo zegt Thaens – blijken vruchteloos. Ze zegt dat haar zondag niets anders overblijft dan een spontaan zitprotest, midden op de drukke Dominicanenwal in Sittard. Om op deze manier aandacht te vragen voor haar probleem. "Ik wil niet alleen maar met de vinger wijzen, maar vooral een oplossing vinden voor mijn probleem. Dat mijn kunst zichtbaar moet zijn voor alle bezoekers tijdens de opening van Ecovention in Sittard."

RondleidingenIn een reactie vertelt De Domijnen-directeur Tom de Rooij dat de opening van afgelopen zondag vooral bedoeld is om de ecokunst bínnen – in het museum - in de spotlight te zetten. "We hebben duidelijke afspraken gemaakt om de buitenwerken op een later tijdstip (op 24 september en 29 oktober) extra aandacht te geven met rondleidingen door onze museummedewerkers. We hebben voor deze aanpak gekozen, ten eerste omdat nog niet alle werken en installaties klaar zijn en er zelfs nog een paar opgebouwd worden. Het verbaast me dat mevrouw Thaens hier zo’n punt van maakt. Ik vind het jammer dat ze buiten medeweten van het museum om zondag bezoekers naar de installatie wilde meenemen terwijl daar het schuttersfeest was. Zonde dat zo’n mooie tentoonstelling op zo’n negatieve manier naar buiten komt."

Na afloop van het Sjöttefees zijn de hekken weggehaald en inmiddels is de installatie van Thaens voor het oude klooster compleet zichtbaar voor voorbijgangers.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal