Kelderman klimt naar derde plek Vuelta, uitstekende tijdrit Poels

Kelderman in actie tijdens de tijdrit.© EPA/Javier Lizon

Een uitstekende tijdrit heeft Wilco Kelderman naar de derde plaats in het algemeen klassement van de Vuelta gebracht.

ANP

De renner van Team Sunweb besloot dinsdag een race van ruim 40 kilometer tegen de klok als tweede, achter klassementsleider Chris Froome. Hij passeerde de Rus Ilnoer Zakarin op de ranglijst en liep 28 seconden op Vincenzo Nibali, de huidige nummer twee van de Ronde van Spanje. Wout Poels, één van de meesterknechten van Froome, reed ook een sterke tijdrit. De renner uit Blitterswijck eindigde als zevende en klom naar de achtste positie van het klassement.

Beste rennerFroome maakte met zijn tweede etappezege nogmaals duidelijk dat hij de beste renner van de Ronde van Spanje is. Als er geen heel gekke dingen gebeuren, dan wint de winnaar van de Ronde van Frankrijk ook de Vuelta. De Brit verdedigt een voorsprong van 1.58 op Nibali. Kelderman, de nieuwe nummer drie, volgt op 2.40. Zakarin heeft tot en met slotrit van zondag naar Madrid de tijd om 27 seconden op de Nederlander goed te maken.

Ook Alberto Contador kan een prachtige loopbaan nog met een podiumplaats afsluiten. De Spanjaard klom naar de vijfde positie van het algemeen klassement, op 4.58 van Froome.

VersnellenKelderman startte de tijdrit van Los Arcos naar Logroño voortvarend. Bij het eerste meetpunt was hij de allersnelste . Froome deelde zijn race echter anders is en bleef maar versnellen. Hij was uiteindelijk 29 seconden sneller dan Kelderman, die Nederland later deze maand samen met Tom Dumoulin op het WK-tijdrijden in het Noorse Bergen vertegenwoordigt. "Ik ben heel gelukkig met mijn race", hijgde Kelderman aan de finish. Hij wilde zich nog niet aan voorspellingen voor de resterende etappes wagen. "Ik moet gewoon dit niveau vasthouden en iedere dag hard vechten. Dan zien we wel wat er mogelijk is."

Steven Kruiswijk (14e), Stef Clement (16e), Niki Terpstra (17e) en Peter Koning (18e) beëindigden de tijdrit in de top twintig.