Van Marwijk met Saoedi-Arabië naar WK in Rusland

Van Marwijk en Van Bommel op de bank bij Saudi-Arabië.© EPA

Bondscoach Bert van Marwijk uit Meerssen heeft zich met Saoedi-Arabië geplaatst voor het WK voetbal 2018 in Rusland.

Redactie

Van Marwijk, met zijn Limburgse assistenten Mark van Bommel en Roel Coumans, won dinsdagavond de kwalificatiewedstrijd tegen Japan met 1-0 en eindigde daardoor als tweede in de groep. Dat was, achter de al geplaatste nummer één Japan, voldoende.

UitzinnigFahd Al Muwallad, een invaller, maakte na ruim een uur de bevrijdende treffer voor een uitzinnige menigte in het Koning Abdullah Sport City van Jeddah. Door de zege van Saoedi-Arabië werd Australië veroordeeld tot het spelen van play-offs. De Socceroos hadden evenveel punten als Saoedi-Arabië, maar een slechter doelsaldo.

Vijfde keerSaudi-Arabië speelde vier keer eerder op het WK, in 1994, 1998, 2002 en 2006. De eerste wedstrijd was in 1994 in de Verenigde Staten uitgerekend tegen Nederland, dat in Washington met 2-1 won. Feyenoorder Gaston Taument maakte het beslissende doelpunt. Op dat evenement reikte Saudi-Arabië tot de achtste finales, waarin Zweden te sterk was. In de drie volgende pogingen overleefde het land de groepsfase niet.

Nederlands elftalVoor Van Marwijk wordt het zijn tweede WK-eindronde. In 2010 haalde de coach met het Nederlands elftal de finale, waarin na verlenging met 1-0 verloren werd van Spanje.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal