Nederlanders vrezen zwaarste orkaan in 22 jaar: 'Dit moeten we samen doorstaan'

Print
Nederlanders vrezen zwaarste orkaan in 22 jaar: 'Dit moeten we samen doorstaan'

Afbeelding: ANP

Inwoners van de Bovenwindse eilanden Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba zetten zich schrap voor de zwaarste orkaan in 22 jaar. Komende nacht bereikt Irma de kust en dreigt er een catastrofale verwoesting aan te richten.

Flessen water zijn inmiddels uitverkocht op Saba. Batterijen voor zaklampen? Nergens meer te krijgen. Lerares Femke Neunzig is al dagen bezig met het inslaan van een overlevingspakket. Een zak waxinelichtjes ligt in de keuken. Extra vuilniszakken. Een tray met bessensap. Flessen water. Brood en speculaas. "Genoeg om een week te kunnen overleven."

Haar houten huis is inmiddels dichtgetimmerd, maar ze twijfelt of ze wel moet blijven. Vanochtend waardeerde het National Hurricane Center orkaan Irma op tot schaal 5. Met windsnelheden die zijn opgelopen tot meer dan 250 kilometer per uur is het maar de vraag of haar houten huis de orkaan overleeft. ,,Het is heel maf. Gisteren was de zee nog spiegelglad omdat er geen zuchtje wind stond. En ook nu is het nog prachtig weer’’, zegt Neunzig.


Femke Neunzig (r) zoekt met vriendin Saskia een veilig onderkomen bij haar ouders. - Foto: AD

Bang
Maar het gaat anders worden, krijgt ze te horen van de burgemeester. Orkaan Irma komt recht op de eilanden af. Behalve extreme wind voorspellen weerkundigen ook veel regenval en overstromingen. Het onheilspellende bericht maakt Femke bang. Het is voor het eerst dat ze zulk noodweer meemaakt in de twee jaar dat ze nu op het eiland woont. Haar vriendin Saskia weet nog hoe 22 jaar geleden het dak van haar huis vloog toen orkaan Luis (schaal 4) over het eiland raasde.

"Er waren toen mensen die zich tien uur lang met een matras boven hun hoofd probeerden te beschermen tegen de regen en de wind’’, zegt Neunzig. Ze overweegt om naar het huis van haar schoonouders te gaan. Die wonen in een stenen huis. Al beseft ze dat het bijna kiezen is tussen twee kwaden. Neunzig woont op 2000 meter. De wind zal daar sterker zijn. Haar schoonouders wonen in de bossen, een stuk lager. "Maar daar dreigt weer heel veel wateroverlast", zegt ze.

Toch is vertrekken van het eiland voor Neunzig geen optie. Het is een kleine, hechte gemeenschap. Iedereen staat voor elkaar klaar. Wil helpen. ‘Dit moeten we samen doorstaan’, klinkt het.


De school van Femke Neunzig is klaar voor de zwaarste orkaan in jaren. - Foto: AD

Slecht slapen
Ook op Sint Maarten is vertrekken geen optie voor de vele Nederlanders die er wonen, zoals het stel Wim de Visser en Marjan Lemstra. Vanaf vijf uur lokale tijd vanavond moeten zij binnen blijven. Totdat het noodweer losbarst, proberen ze de belangrijkste spullen van zolder te halen. Het dak is het meest kwetsbaar. "En dan proberen we hier beneden maar te overleven", zegt Marjan. "Het is spannend. Al dagen slaap ik slecht. We hebben één keer een orkaan meegemaakt, maar dat was er een van schaal 2. Toen hing er al geen blad meer aan de boom. Maar dat is volgens buren nog niets vergeleken met wat we nu gaan meemaken."

De orkaan bereikt naar verwachting woensdagochtend (onze tijd) de Bovenwindse Eilanden en trekt dan verder naar het westen richting Puerto Rico, de Dominicaanse Republiek, Haïti en Cuba. Het ministerie van Defensie heeft inmiddels mariniers op de drie Nederlandse eilanden afgezet voor de eerste noodhulp. Ook zijn er twee marineschepen met hulpgoederen onderweg om die na de orkaan af te leveren.

Vakantiegangers kunnen voorlopig nu niet meer naar Sint Maarten. Een vlucht die vanochtend naar het bovenwindse eiland zou vertrekken, vliegt zonder de gebruikelijke tussenstop op Sint Maarten direct door naar Curaçao. Reizigers die een vakantie naar Sint Maarten hadden geboekt, krijgen bij TUI een vervangende vakantiebestemming aangeboden, laat een woordvoerder van de reisgigant weten.