Orkaan Irma, krachtigste ooit in Atlantische Oceaan, is inmiddels zo groot als Frankrijk

Print

Afbeelding: Nieuwsblad

Irma, de krachtigste orkaan ooit in de Atlantische Oceaan, is inmiddels qua omvang zo groot als Frankrijk. Zelfs seismometers, die normaliter aardbevingen registeren, pikken Irma op. Intussen is de orkaan aan land gekomen op de Caraïben. Verder zijn er twee nieuwe tropische stormen gevormd: Jose en Katia.

Orkaan Irma raast momenteel over het Caribisch gebied en kwam al aan land op verschillende eilanden. Irma heeft inmiddels de allerzwaarste categorie (categorie 5) bereikt - één klasse zwaarder dan orkaan Harvey, die twee weken geleden een enorme ravage aanrichtte in de Amerikaanse staat Texas. Met windsnelheden tegen de 300 kilometer per uur aan en een omvang zo groot als Frankrijk is Irma “potentieel catastrofaal”, volgens het Amerikaanse National Hurricane Center.

De orkaan kwam woensdag kort voor één uur (plaatselijke tijd) aan op het Caraïbische eiland Barbuda. Dat ging volgens de Amerikaanse meteorologische dienst NOAA gepaard met windsnelheden tot 255 uur kilometer per uur. Het oog van de storm heeft het eiland inmiddels gepasseerd. Berichten over schade of mogelijke slachtoffers zijn er voorlopig  nog niet. De autoriteiten hadden de ongeveer 1.700 inwoners van Barbuda gevraagd binnen te blijven. Irma trok vervolgens langs Antigua op ongeveer 65 kilometer ten noorden van het eiland.

 

#Irma #hurricaneirma #SXM #philipsburg #category5 #eye

Een bericht gedeeld door ARJ (@armandoronald) op


Orkaan te zwaar voor meetapparatuur
De orkaan ging zo hard tekeer dat meetapparatuur op verschillende eilanden het begaf. Dat gebeurde onder meer op de eilanden Barbuda en Sint-Bartholomeus.

Ravage op Sint Maarten
Eerste beelden van Sint-Maarten laten zien dat orkaan Irma op het eiland een enorme ravage heeft aangericht. In de hoofdstad Philipsburg is sprake van zware overstromingen en schade. Op dit moment ligt Sint-Maarten in het oog van de orkaan en is het even rustig.Radiostations op Sint-Maarten zijn één voor één uitgevallen. Tropixx 105.5 FM bleef nog wel lang in de lucht. Berichten die bewoners van het getroffen eiland daar achterlaten, spreken van verwoesting als gevolg van de harde windstoten. Het gaat om weggewaaide daken en elektriciteitspalen, omgevallen bomen en zelfs brandjes in huizen. Op beelden van veiligheidscamera's die op Facebook opduiken, zijn verwoeste boten te zien en heel veel ondefinieerbare troep op straat. Hoewel nog steeds een straatverbod geldt, worden de gevolgen van de orkaan meer en meer zichtbaar. Irma is een orkaan van de zwaarste categorie met windsnelheden tot 295 kilometer per uur.

Limburgers gezocht
De redactie van De Limburger is op zoek naar Limburgers die in de buurt van de orkaan zijn. Stuur een bericht via WhatsApp naar +31651671811 of mail naar internet@delimburger.nl.

Liveblog