No-flyzones drones obstakel voor jacht op hennep

Print
No-flyzones drones obstakel voor jacht op hennep

Afbeelding: iStock

No-flyzones voor drones vormden een obstakel bij het uitvoeren van hennepcontroles boven maisvelden onlangs in opdracht van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB). Mede door de nofly-zones heeft de LLTB slechts een kwart van de 435 door LLTB-leden aangedragen maisvelden kunnen controleren.

De no-flyzones voor drones liggen onder meer rondom vliegvelden en hoogspanningmasten. Ondanks de tegenvaller noemt de LLTB het anti-hennepproject 'zeer succesvol.'

Lees ook: Video: Verdachte wietplekken opgespoord met drones boven mais

In de meer dan honderd maisvelden waar wel met een drone boven werd gevlogen, werd geen hennep aangetroffen. Het gaat om percelen van boeren die meedoen aan het anti-hennepproject van de LLTB. Die velden zijn herkenbaar doordat er een oranje jerrycan bij geplaatst wordt. 


In grote delen van de provincie mag niet gevlogen worden met drones. Bron: Ministerie van Infrastructuur en Milieu

Tips
Wel werd in een aantal gevallen in percelen die niet door LLTB-boeren waren aangedragen hennep gespot. Tevens kwamen er bij de agrarische belangenorganisatie nog een aantal tips binnen van wiet in mais. Het ging daarbij om locaties in Midden-Limburg en langs de grens.

Lees ook: Boeren gaan hennep in mais zelf opsporen met dronevluchten

De tips heeft de LLTB doorgegeven aan de politie. De LLTB gaf opdracht tot het drone-project omdat de politie niet meer zoals vroeger hennepvluchten liet uitvoeren. De belangenorganisatie vindt dat de politie de controlevluchten volgend jaar weer zelf moet doen.