Wordt de hoornaar terecht een terrorwesp genoemd?

Print
Is het beeld van terrorwesp terecht of valt het allemaal wel mee met de hype? Hoogleraar insectenkunde Marcel Dicke van de Wageningen Universiteit beantwoordt vragen over de hoornaar.

Terrorwesp en megawesp. Zomaar enkele etiketten die de hoornaar de afgelopen dagen opgeplakt kreeg. Het insect ligt onder het vergrootglas na enkele voorvallen waarbij voorbijgangers pijnlijke steken opliepen. In Eindhoven werden mensen na steken in het ziekenhuis opgenomen. In Valkenburg sloot de gemeente een voetpad af nadat een jongetje werd gestoken.

Is de hoornaar agressief?
"Mij heeft de media-aandacht over de hoornaar wel verbaasd. Zeker ook het gebruik van termen daarbij als terrorwesp of killerwesp. Dat is allemaal niet aan de orde. Zolang de hoornaars met rust gelaten worden doen ze niets. Ik heb zelf vaker vlak bij een nest van de hoornaar gestaan om ze te observeren en werd absoluut niet aangevallen. Daarom hou ik er rekening mee dat er bij het voorval in Eindhoven iets aan vooraf is gegaan waardoor de insecten agressief werden."

Vul hier een omschrijving van de foto in.

De Aziatische hoornaar.

Is een steek van de hoornaar gevaarlijk? 
"Nee. Wel is ie pijnlijker dan die van een gewone wesp. Dat heeft met name met een andere samenstelling van het gif te maken. Vergeleken met bijen is het gif van de hoornaar echter minder giftig."

Zijn er dit jaar meer hoornaars?
"Ik heb niet de indruk dat de hoornaar dit jaar meer voorkomt dan andere jaren. Het komt elk jaar wel voor dat mensen een steek oplopen. Eerder speelde dat eens bij een hardloopwedstrijd in Eindhoven. Als mensen gestoken worden door hoornaars krijgt dat al gauw aandacht in de media. Dat ebt ook weer weg. Ook wespen komen vaker in het nieuws. In het voorjaar voorspelde iemand dat er deze zomer veel wespen zouden zijn. Nu dat niet het geval is krijg ik de vraag: ‘Waarom zijn er niet zoveel wespen?’ Ik heb nooit gezegd dat er meer wespen zouden zijn."

Vul hier een omschrijving van de foto in.

De hoornaar, gevangen in een glas.

Speelt de recente aandacht over de mogelijke komst van de Aziatische hoornaar een rol bij de hype rondom de Europese hoornaar?
"Dat kan een rol spelen. Maar bij deze hoornaar is feitelijk niet zoveel aan de hand. Deze hoornaar dook al in 2009 op in Europa, namelijk in Zuid-Frankrijk. Sindsdien breidt hij zijn gebied uit. Zolang speelt dat dus al. Op dit moment komt de Aziatische hoornaar voor op de grens van Frankrijk en België, nog niet in Nederland. Als die hoornaar hier zou komen, zullen mensen daar denk ik niet veel van merken. Het is vooral in kringen van imkers dat er terechte zorgen leven. Hier hebben bijenvolken last van de varroamijt. Als daar nog de Aziatische hoornaar bij komt, die onder andere bijen eet, dan kan dat een probleem zijn voor de bijenvolken. De honingbijen in Azië hebben geen last van die varroamijt, die bijten ze dood."

Is een hoornaar nuttig of niet?
"Bij een leeuw, ook net als een wesp en een hoornaar een carnivoor, stelt niemand die vraag. Maar wespen en hoornaars zijn zeker nuttig. We moeten juist blij zijn met hoornaars. Ze vangen veel insecten en helpen mee voorkomen dat insecten waar we last van kunnen krijgen uit kunnen groeien tot een plaag."

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen