Roger Federer uitgeschakeld in kwartfinale US Open

Print

Afbeelding: AFP/Don Emmert

Roger Federer is uitgeschakeld in de kwartfinales van de US Open.

Federer wist dat hij in Del Potro een loodzware tegenstander had getroffen. "Ik moet zijn service, zijn forehand en zijn vechtlust beteugelen, anders red ik het niet", liet de negentienvoudige majorwinnaar vooraf weten. De 36-jarige publiekslieveling kon echter niet aan zijn eigen opdrachten voldoen. Afgezien van de tweede set was de 28-jarige Zuid-Amerikaan op alle fronten net iets beter en slimmer.

Ritme
"De beste speler heeft gewonnen, zonder twijfel, en daar heb ik geen probleem mee", sprak Federer na afloop. Hij won eerder dit jaar de titel op de Australian Open en Wimbledon. "Maar ik heb hier in New York geen moment het gevoel gehad dat ik op mijn vereiste niveau was. Ik dwong mezelf om te denken dat het wel goed zat, maar ik miste het ritme dat ik onder meer in Melbourne en Londen had."

Nadal-Federer
Del Potro won op Flushing Meadows de titel in 2009. Hij versloeg toen in de finale Federer eveneens. Door diens nederlaag komt het ook dit jaar in New York niet tot een langverwachte confrontatie tussen de Spanjaard Rafael Nadal en Federer. Beiden konden elkaar tijdens deze editie voor de eerste keer bij de US Open treffen, in de halve finales.

"Nee, het gaat weer niet gebeuren, maar daar heb ik nog geen moment aan gedacht", zei Federer. "Natuurlijk is dat jammer, maar Juan Martin verdient het meer. Ik het gevoel dat ik hier niet in de halve finales thuishoor en om eerlijk te zijn, denk ik ook dat hij momenteel meer kans maakt tegen Rafa dan ik."

Thuisbaan
Del Potro, die eerder in zijn loopbaan door een hardnekkige polsblessure langdurig aan de kant stond, kon evenals Federer op veel aanmoedigingen rekenen van het geestdriftige Amerikaanse tennispubliek. "Voor mij is dit ook mijn thuisbaan. Na al mijn blessures en operaties, voel ik me echt gelukkig hier. Dit was mijn beste partij tot dusver in dit toernooi. Ik deed eigenlijk alles goed."