‘Stop met vaste contracten; alleen nog contracten voor pakweg 5 jaar’

Print
‘Stop met vaste contracten; alleen nog contracten voor pakweg 5 jaar’

Afbeelding: ANP

De economie groeit als kool, maar de structurele kracht van Nederland is ver onder de maat is. Zo waarschuwt topeconoom Barbara Baarsma (Rabobank, SER). Gelukkig heeft ze een pittig recept om het land weer gezond te krijgen.

Soms hoor je mensen vragen wanneer het nou eens afgelopen zal zijn met reorganiseren. Topeconoom Barbara Baarsma is in een interview met De Ondernemer helder. "Nooit meer! De belangrijkste economische trend van deze tijd is dat alles verandert. En de belangrijkste vaardigheid die je moet bezitten, is dat je je voortdurend kunt aanpassen."


Barbara Baarsma, directeur kennisontwikkeling Rabobank. - Foto: Rabobank

Arbeidscontracten
Baarsma (47), hoogleraar marktwerking- en mededingingseconomie aan de Universiteit van Amsterdam, directeur Kennisontwikkeling bij de Rabobank en Kroonlid van de SER, heeft duidelijke opvattingen. Om er een paar te noemen: arbeidscontracten voor onbepaalde tijd moeten vervangen worden, het topsectorenbeleid moet op de schop en het hypotheken- en pensioenstelsel is aan herziening toe. 

Baarsma: "Het gaat conjunctureel goed met Nederland. Waar onze economie een paar jaar geleden tot de slechtste van Europa behoorde, doen we het nu beter dan de meeste andere landen, zeker beter dan onze buurlanden. Maar we moeten ons geen zand in de ogen laten strooien. Structureel staan we er veel minder goed voor."

Globalisering
Dat de maatschappij voortdurend verandert, heeft volgens Baarsma vooral te maken met technologische ontwikkelingen en de globalisering. Daarnaast zullen we in toenemende mate last krijgen van demografische ontwikkelingen.

"Als je structureel wilt groeien, heb je eigenlijk maar twee knoppen om aan te draaien", legt ze uit. "Dat zijn het arbeidsaanbod en de productiviteit. Wat dat eerste betreft: de verhoging van de AOW-leeftijd is de beste zet die het kabinet heeft gedaan. De economie groeit dit jaar naar verwachting met ruim 3 procent, maar het structurele groeivermogen schatten we voor de jaren daarna op 1,2 procent."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →