'Belgen massaal naar Limburg bij ramp in Tihange'

Print
'Belgen massaal naar Limburg bij ramp in Tihange'

Afbeelding: ANP

De veiligheidsregio's in Limburg houden rekening met een uittocht van Belgen in geval van een ramp bij de kerncentrale in Tihange. Mogelijk zullen omwonenden van de centrale per auto via de A2 de wijk nemen naar Nederland. Deze auto's moeten dan aan de grens bij Eijsden worden afgespoten en ontsmet.

Dat zei projectleider straling Peter Vullers van de veiligheidsregio's Zuid-Limburg en Limburg-Noord donderdag. Hij zei dit voorafgaand aan een besloten informatiebijeenkomst in Maastricht, waar bestuurders van gemeenten en provincie worden bijgepraat over de risico's van de kerncentrale in Tihange.

Jodiumpillen
Volgens beide Limburgse veiligheidsregio's vallen die risico's reuze mee. Wel worden maatregelen voorbereid, zoals het uitdelen van jodiumpillen. De veiligheidsregio's bestrijden dat Limburg groot gevaar loopt bij een ramp in Tihange.

Zij gaan uit van cijfers van de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming ANVS. Deze ziet de gevolgen voor Limburg minder somber in dan onder meer veel Limburgse en Duitse gemeenten, die zich baseren op recent Weens onderzoek.

Kans van 1 op 10
Deze onderzoekers vrezen een kans van één op tien dat Tihange zorgt voor een ramp vergelijkbaar met Tsjernobyl in 1986, waardoor ook Limburg zwaar getroffen zou worden. Maar de veiligheidsregio's noemen het risico voor Limburg 'beperkt'. Tihange levert volgens de organisaties geen Limburgse doden of stralingszieken op.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →