Noord-Limburg wil miljard uit toerist halen

Print
Noord-Limburg wil miljard uit toerist halen

Afbeelding: Toverland

Gennep / Horst / Panningen / Venlo / Venray - De regio Noord-Limburg wil dat toeristen en dagjesmensen in 2030 jaarlijks meer dan een miljard euro spenderen aan ‘leuke dingen doen’ in één van de acht gemeenten. Anno 2017 gaat er in deze regio 870 miljoen euro om in de vrijetijdssector.

Uit het Actieprogramma Vrijetijdseconomie Noord-Limburg 2018-2030, waar de gemeenteraden van Beesel, Bergen, Gennep, Horst aan de Maas, Mook en Middelaar, Peel en Maas, Venlo en Venray zich dit najaar over buigen, blijkt dat Noord-Limburg zich in de toekomst gaat richten op families (drie generaties met opa en oma, hun kinderen en kleinkinderen).

Luxe bungalow
En dan met name op families die samen een weekendje of midweek weg willen. Dat betekent een paar nachtjes slapen in een luxe bungalow met veel voorzieningen en een omgeving die veel (fiets- en wandel) uitstapjes te bieden heeft. Nou heeft Noord-Limburg best veel unieks in huis (onder meer Maasduinen, Peel en Maasdal), alleen weet de toerist dat niet. Komt bij dat vakantiehuisjes in de regio voor de helft bezet worden door arbeidsmigranten of mensen die er permanent en/of illegaal wonen.

Onduidelijk
Gemeenten moeten samen met ondernemers flink de schouders er onder zetten om hier een einde aan te maken. Toeristisch ondernemers moeten investeren en daarin begeleid worden. Verder moet Noord-Limburg naast Toverland een tweede grote toeristische trekker krijgen. Het is echter nog volstrekt onduidelijk wat dat dan voor een attractie moet worden of waar die moet komen. Ook dat ligt in handen van de toeristisch ondernemers. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →