Rabobank onderzoekt nieuwe 'niet te kraken' technologie blockchain

Print
Rabobank onderzoekt nieuwe 'niet te kraken' technologie blockchain

Afbeelding: ANP

Rabobank Nederland sluit zich aan bij Techruption op de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen. De bank wil koploper zijn als het gaat om het toepassen van blockchain, een nieuwe niet te kraken technologie die veilig geldverkeer mogelijk maakt..

Techruption is het eerste onderzoeksprogramma in Nederland dat gericht is op de ontwikkeling van blockchain, kunstmatige intelligentie en toepassingen om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan.

Het programma is begin dit jaar van start gegaan en bedrijven als TNO, KPN, APG, Accenture en IBM gingen de Rabobank al voor.

Blockchain is een nieuwe niet te kraken technologie, zeggen deskundigen. Blockchain wordt bijvoorbeeld ook gebruikt om veilig te kunnen betalen met de virtuele munt bitcoin. Gebruikers kunnen daarbij geld over maken naar iemand aan de andere kant van de wereld zonder tussenkomst van een bank of een andere partij.

Blockchain kan waarschijnlijk ook gebruikt worden voor het beveiligen van patiëntendossiers en voor hypotheken en contracten zonder notaris.

Logistiek
Rabobank wil de samenwerking met Techruption benutten om oplossingen te vinden voor actuele vraagstukken binnen de logistiek, de handel en de industrie. "Het unieke van blockchain is dat je afspraken kunt vastleggen in een digitale overeenkomst waarmee je zelf bepaalt wie je toegang verleent tot jouw gegevens", zegt Marco Bosma van de Rabobank.

Directeur Peter Verkoulen van de Heerlense Smart Services Campus is verheugd over de samenwerking met de Rabobank. „Met de Rabobank hebben we een internationale partij erbij waarmee we ook kunnen werken aan een breder politiek draagvlak.”

Techruption
Binnen Techruption werken start-ups volgens een intensief incubatieprogramma. Wetenschappers en ontwikkelaars krijgen de kans om met meerdere partijen samen te werken.

Bosma van de Rabobank laat weten graag zijn kennis en kunde te willen delen en zijn internationale netwerk in te zullen zetten. Techrup­tion heeft volgens hem de potentie om Europees leidend te worden op het gebied van blockchain.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →