Zeven meter hoge bijenkast onthuld in Nuth

Print

Afbeelding: De Limburger/Peter Schols

In Nuth is donderdag een zeven meter hoge bijenkast officieel onthuld. Deze eerste ‘Sky Hive Solar’ in Parkstad moet onder andere de bijenpopulatie vergroten.

De kast staat in het parkje op de splitsing van Molenveld en de Valkenburgerweg. 

30.000 bijen
De bijenmast is een idee van de stichting BEEcollective  en bestaat uit een hoge paal met twee kasten eraan, die via een systeem met zonnepanelen naar beneden kunnen worden gehaald. Dat zal overigens alleen gebeuren als de dieren verzorgd worden. Volgens de stichting zitten in de kasten in Nuth zo’n 30.000 bijen. "Maar dat kan per kast groeien tot 50.000. Dus dan heb je er 100.000 in totaal", zegt Robin van Hontem van BEEcollective.


Steken
Volgens Van Hontem hoeven de mensen in Nuth geen angst te hebben voor de diertjes. “Bijen 
worden vaak verward met wespen. Maar bijen zijn veel zachtaardiger. Ze zullen alleen steken als ze niet anders kunnen. Ze moeten dus niet in je kleding komen te zitten, want dan raken ze in paniek. Maar je kunt hier gewoon normaal rondlopen hoor.”  

Cursus
Het is de bedoeling dat omwonenden, onder begeleiding van een ervaren imker, de bijen gaan verzorgen. In Nuth hebben zich inmiddels twaalf mensen aangemeld bij de club. Zowel thuisimkers als leken. Een van hen is Hans Demandt, die sinds een jaar thuis bijen heeft. "We gaan binnenkort een cursus aanbieden. Bij het verzorgen komt best wel wat kijken. Daarnaast is het ook leuk om mensen bij elkaar te brengen, samen iets te doen en kennis te delen."

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen