Getuige: 'Plunderingen met pistolen en kapmessen op Sint Maarten'

Print
Getuige: 'Plunderingen met pistolen en kapmessen op Sint Maarten'

Bewoners van Sint Maarten lopen door het puin. Afbeelding: AFP

Op het eiland Sint Maarten zijn na orkaan Irma plunderingen geweest. "Mensen liepen bewapend op straat met pistolen en machetes (kapmessen, red.)", vertelt een ooggetuige. "De situatie is zeer ernstig."

De man, wiens naam bij de redactie van het AD bekend is, hoopt dat er snel agenten of militairen op straat komen om voor meer veiligheid te zorgen. "Niemand heeft de leiding", zegt hij. "De lokale politie is totaal niet op straat. Er zijn nauwelijks geüniformeerde mensen buiten." Gisteren zag de man wel 'een paar mariniers in auto’s'. "Maar niemand weet wat ze moeten doen, omdat er nauwelijks contact is met Nederland."

Volgens de getuige is het vliegveld op het Nederlandse deel van Sint Maarten best begaanbaar, in tegenstelling tot eerdere berichten in de media. "In Nederland zeggen ze dat de landingsbaan waarschijnlijk niet werkt, maar die is min of meer vrij", zegt hij. "We zagen er gisteren een auto op rijden." Inmiddels is duidelijk dat de luchthaven inderdaad vermoedelijk vandaag nog open gaat. Militairen zijn begonnen met het schoonmaken van de start- en landingsbaan.

Radiotorens weggevaagd
Communicatie is op het eiland nagenoeg onmogelijk. "Alle radiotorens zijn volledig weggevaagd. Dus je kunt niet bellen, er is geen radio, niemand weet wat er aan de hand is." De enige manier om contact te maken is via wifi. "Er zit een glasvezelkabel onder de grond. Alle draden zijn wel kapot, maar soms hebben we ergens wifi."

De verwoesting op het eiland was gisteravond al enorm. "De lokale overheid is totaal ingestort, het overheidsgebouw is kapot, alle voorzieningen zijn kapot. De Franse kant is helemaal weg, totaal. Met de Nederlandse kant gaat het vergeleken daarmee wel."

Wanhopig
Luitenant-ter-zee Egbert Stoel zei vanmiddag op NPO Radio 1 ook dat er plunderingen waren op Sint Maarten, maar kon niet bevestigen dat er mensen met wapens rondlopen. Stoel is vanaf het Maritiem Hoofdkwartier op Curaçao betrokken bij de noodhulp. "Het openbaar bestuur heeft nog geen grip op wat er gebeurt", aldus Stoel.
 
Het Rode Kruis noemde sfeer op het eiland bij BNR Nieuwsradio 'grimmig'. "Er wordt geplunderd, mensen zijn wanhopig", zei woordvoerster Merlijn Stoffels. "De winkels zijn leeg, voor de ramp begon hebben mensen zitten hamsteren. Nu zitten ze zonder eten."

Volg alle ontwikkelingen over het natuurgeweld in het liveblog.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →