Raadslid zendt besloten vergadering Tihange live uit op Facebook

Print
Raadslid zendt besloten vergadering Tihange live uit op Facebook

Afbeelding: Harry Heuts

De besloten informatie bijeenkomst voor gemeenteraadsleden, burgemeesters en Statenleden over kernenergiecentrale Tihange donderdagavond, is via Facebook toch live te volgen.

GroenLinks-raadslid Coen van der Gugten plaatst rechtstreekse beelden van de bijeenkomst, georganiseerd door de Limburgse Veiligheidsregio’s, direct door op Facebook:

Met fluitjes en spandoeken werden ze opgewacht. De 125 gemeenteraadsleden en Statenleden die donderdagavond de besloten informatiebijeenkomst over Tihange bezochten, kregen een zeer luid welkom. Op het bruggetje naar het gouvernement demonstreerden tachtig mensen voor de sluiting van de omstreden Belgische kerncentrale, en tegen het besloten karakter van de bijeenkomst.

Discussies
Burgers en journalisten waren niet welkom, maar niet omdat er geheimen werden verteld, zei directeur Frank Klaassen van de Veiligheidsregio (samenwerkende hulpdiensten) die het evenement organiseerde. Volgens Klaassen houdt de Veiligheidsregio wel vaker besloten bijeenkomsten, waar puur inhoudelijke informatie wordt verstrekt. "Onze taak is het om risico’s in kaart te brengen, niet om politieke discussies aan te gaan." De pers werd ‘s middags over de informatieavond geïnformeerd. En volgende maand is de bevolking aan de beurt. Van 10 tot 24 oktober worden aan 1,2 miljoen huishoudens jodiumpillen verstrekt. Dat gaat gepaard met veel folders en voorlichtingsfilmpjes.

Geen probleem
Uiteindelijk bleek de besloten avond in het provinciehuis alsnog openbaar. Een raadslid zette alles simpelweg live op zijn facebookpagina. Daar bleek niemand van de aanwezigen in het gouvernement problemen mee te hebben.

De boodschap van de Veiligheidsregio is bekend: de risico’s van Tihange vallen reuze mee. De kans dat er in de centrale 50 km ten zuiden van Maastricht iets helemaal fout gaat, is zeer klein, en als het toch gebeurt, dan zal die straling Nederland niet of nauwelijks bereiken. Dat zegt de nationale stralingswaakhond ANVS en de Limburgse veiligheidsdiensten zeggen dat na.

Onrealistisch
Een Weens rapport dat waarschuwt voor een 10 procents-kans op Tsjernobyl-achtige gevolgen, is volgens de ANVS onrealistisch. Als er toch iets mis mocht gaan in Tihange, dan wordt gerekend op een evacuatie van Belgen naar Nederland. Hun auto’s moeten dan aan de grens bij Eijsden worden afgespoten en ontsmet, aldus ‘projectleider straling’ Theo Vullers.  "In Fukushima stierven meer mensen aan evacuaties dan aan straling."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →