Zuyderland heeft geld nodig: ook op zaterdag open

Print
Zuyderland heeft geld nodig: ook op zaterdag open

Foto ter illustratie. Afbeelding: Archief ANP

De poliklinieken van het Zuyderlandziekenhuis in Heerlen en Geleen gaan tijdelijk ook op zaterdag open. Het ziekenhuis wil zo de lange wachtlijst wegwerken, maar vooral de productie verhogen om de slechte financiële situatie te verbeteren.

Behalve alle poli’s worden ook twee operatiekamers geopend. In interne stukken maakt Zuyderland geen geheim van de financiële drijfveer achter de openstelling op zaterdag. Het spreekt van cash cows als knie- en heupoperaties, waarmee snel te verdienen is. De extra openstelling is op 4 en 18 november in Heerlen en 7 oktober en 2 december in Geleen.

ICT-problemen
Artsen in het ziekenhuis staan kritisch tegenover het plan van de raad van bestuur. Zij wijzen erop dat de lagere productie mede het gevolg is van aanhoudende malheur met de nieuwe ICT en weglopende patiënten. Naar buiten toe benadrukt het ziekenhuis vooral de extra service die men de patiënten met de zaterdag-openstelling biedt. “We willen niemand langer laten wachten dan nodig”.

Eerder dit jaar werd bekend dat het ziekenhuis 175 banen moet schrappen om een dreigend verlies van 12 miljoen euro af te wenden. Toen bleek ook dat Zuyderland de eerste maanden van dit jaar 9 procent minder cliënten trok dan begroot.

Meer over dit onderwerp in de krant van vrijdag.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen