Gemeente Maastricht voor de rechter gedaagd vanwege kerstmarkt

Print
Gemeente Maastricht voor de rechter gedaagd vanwege kerstmarkt

Magisch Maastricht, de kerstmarkt op het Vrijthof. Afbeelding: Novum Regiofoto

De gemeente Maastricht is voor de rechter gedaagd vanwege de aanbesteding van Magisch Maastricht.

Kermisorganisator René Duursma eist dat de gemeente het contract openbreekt vanwege bedrog bij de aanbesteding door de winnende partij. Dat was de Stichting Winterevents van de zakenlieden Ralph Meijs en Ralph Bastiaens, die Magisch Maastricht sinds vorig jaar organiseert. 

Doorgestoken kaart
Volgens Noord-Hollander Duursma is er echter voldoende bewijs dat de aanbesteding begin 2016 doorgestoken kaart was. Hij baseert zich met name op een WhatsApp-conversatie die laat zien dat Maastrichtenaar Maurice Schoenmaeckers de grote man achter de schermen was. Schoenmaeckers, commercieel manager bij MVV, was een van de bestuursleden van Winterland Maastricht dat het festijn eerder organiseerde.

Faillissement
Winterland liet bij haar faillissement de gemeente achter met drie ton schuld. Om die reden had Schoenmaeckers er, volgens Duursma, alle belang bij om uit de schijnwerpers te blijven. Het bedrog werd per WhatsApp uitgebreid besproken door vijf betrokkenen. Oud-burgemeester Gerd Leers zou als adviseur ook een rol hebben gespeeld bij het opzetje, blijkt uit de documenten. 

De betreffende WhatsApp-gesprekken zijn eind juli ingeleverd bij de gemeente Maastricht. Aan de gemeenteraad werd op 6 augustus gemeld: "De stadsadvocaat bestudeert de stukken, er zullen (mogelijk) gesprekken plaatsvinden met onze contractant Stichting Winterevents Maastricht en daarnaast evalueren we de aanbesteding."

Herkomst
Deze week heeft burgemeester Penn-te Strake aan Duursma’s advocaat nogmaals gevraagd op te helderen wat de herkomst is van de WhatsApps. Zolang niet helder is of de documenten rechtmatig zijn verkregen kan de gemeente weinig doen, aldus de burgemeester in haar brief.

"Uw verwachtingen dat de gemeente (met spoed) rechtshandelingen verricht op basis van de door u verschafte stukken zijn ongerechtvaardigd", schrijft Penn. Ook is het de gemeente ‘niet (volledig) duidelijk hoe de stukken gelezen moeten worden’.

Boos
Evenementenorganisator Duursma is boos. "Dit is de wereld op zijn kop! Ze wíllen gewoon geen onderzoek doen en denken dat de kwestie vanzelf wel weer doodbloedt." Zijn advocaat Roy Wuijster: "Het is niet aan mij om een klokkenluider bekend te maken. Bovendien is in een civiele zaak, in tegenstelling tot bij een strafzaak, de rechtmatigheid van bewijs helemaal niet van belang. De gemeente heeft gewoon vier weken helemaal niks ondernomen. Ze zijn bang voor hun eigen hachje."

Inge Dovermann, woordvoerster van burgemeester Penn, meldt desgevraagd slechts dat het dossier ‘in handen is gesteld van de stadsadvocaat’. Verdere mededingen worden niet gedaan. Het kort geding dient op 25 september. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →