Rutte: We laten Sint Maarten niet in de steek

Print
Rutte: We laten Sint Maarten niet in de steek

Premier Mark Rutte (L) en minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken Afbeelding: ANP

Het vliegveld en de haven van Sint Maarten zijn officieel opengesteld voor militaire doeleinden en noodhulp. Dat maakten premier Rutte en minster Plasterk (Koninkrijksrelaties) zojuist bekend op een ingelaste perconferentie. Volgens de premier zijn veel bewoners verstookt van primaire levensbehoeften.

"We doen alles wat mogelijk is om hulpgoederen daar te krijgen. Dat lukt inmiddels via de haven en het vliegveld", aldus Rutte. "We laten Sint Maarten niet in de steek." Voedsel, water en medicijnen, maar ook tenten, dekzeilen en hygiënekits worden volgens hem verspreid over het eiland. Daarnaast zijn er straks 235 militairen op het eiland voor hulp en het herstellen van de rust. Indien mogelijk volgen er meer. 

Er is haast geboden bij de noodhulp, benadrukt Rutte. "Orkaan Jose is al onderweg. Die zal Sint Maarten naar verwachting slechts schampen, maar we blijven alert."

Veiligheid
Gevraagd naar plunderingen op het eiland zei Rutte dat de situatie ernstig is. Het bestuur heeft grote moeite om de taken uit te voeren. De communicatie is nog steeds niet hersteld. Hij benadrukt dat de militairen straks ook ingezet worden om de veiligheid te waarborgen. 

Op Sint Maarten is bij de orkaan zeker één dodelijk slachtoffer gevallen. Ook zijn er enkele gewonden. Rutte wil niet zeggen of hij denkt dat het dodental verder op zal lopen. Het beeld is nog steeds niet compleet. Hij wil ook niet zeggen op welke delen van het eiland er nog helemaal geen militairen of vertegenwoordigers van het bestuur zijn geweest.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →