Sint Maarten kan met orkaan José angstaanjagende uren tegemoet zien

Print
Sint Maarten kan met orkaan José angstaanjagende uren tegemoet zien

Op deze satellietbeelden is te zien hoe Irma koers zet richting Florida. Afbeelding: Getty Images

Een deel van orkaan José zal zaterdag Sint Maarten bereiken. Volgens de huidige berekeningen van Weerplaza zal José niet met het oog dichtbij het eiland komen. Dat neemt niet weg dat de José voor veel extra ellende kan gaan zorgen.

Tegelijkertijd met José bereikt orkaan Irma dit weekend Florida. Ook daar wordt veel schade verwacht.

Dat José niet met het oog over Sint Maarten zal trekken, is in relatief gezien goed nieuws. Toch zal José wel voor een verslechtering van de situatie op het eiland zorgen. Vanwege de reeds aanwezige schade is alles vanaf windkracht 8 een probleem.

De meeste wind op Sint Maarten wordt zaterdag aan het einde van de nacht en in de ochtend verwacht. In Nederland is het dan vroeg in de middag. Michiel Severin, meteoroloog van Weerplaza leg uit: "Stel je voor: je hebt net het meest angstaanjagende weer tijdens de passage van Irma beleefd en dan komt José. In het donker begint de wind weer aan te zwellen, hoor je weer het gebulder van de wind en het beuken van de golven, terwijl de regen ook nog herrie toevoegt. Voor velen zullen het zaterdag zeer angstaanjagende uren worden."


Verwoestingen op Sint Maarten als gevolg van orkaan Irma. - Foto: REUTERS

Onzekere verwachtingen
De verwachtingen gaan nu uit van een stormachtige wind met een windkracht van 8 of 9. Maar de verwachting is verre van zeker. Kleine afwijkingen kunnen grote gevolgen hebben, zowel positief als negatief. De kans dat de wind een orkaankracht bereikt (windkracht 12) wordt op dit moment op zo'n 8 procent geschat. Vanaf zondag keert de rust op Sint Maarten terug en kan begonnen worden met het herstellen van de schade.

Orkaan Irma koerst ondertussen richting de Florida Keys en trekt zondag langs of over Florida naar het noorden. De sterkste wind wordt op zondag verwacht. Georgia, Alabama en Tennessee moeten vooral de zware regenval vrezen.

Orkaan van de zwaarste categorie
Op dit moment heeft Irma een gemiddelde windsnelheid van 260 km/u rondom het oog met windstoten oplopend tot 315 km/uur. Daarmee is het nog steeds een orkaan van de zwaarste categorie, categorie 5. Nog nooit heeft een orkaan op de Atlantische oceaan het zolang volgehouden om categorie 5 te blijven. De verwachting is dat Irma later vandaag of morgen iets minder sterk wordt, categorie 4.

Desastreuze route
Net als met orkaan José geldt ook voor Irma dat de verwachte koers nog onzeker is. De huidige berekeningen laten echter een desastreuze route zien waarbij Irma via de Keys pal langs of net over miljoenenstad Miami trekt om daarna ook nog over Orlando te trekken. In dit gebied wonen meer dan 10 miljoen mensen. Hoewel de windkracht boven land snel afneemt, is de huidige verwachting dat zelfs Orlando mogelijk nog met orkaanwinden te maken krijgt. Severin: "De huidige verwachting is ongekend, zeer gevaarlijk en zal waarschijnlijk veel schade veroorzaken. Je moet hopen dat de verwachting nog bijgesteld wordt, maar eigenlijk is er geen positief scenario voor het zuidelijke deel van Florida denkbaar."Extreem krachtig
Volgens de huidige berekeningen komt Irma nauwelijks afgezwakt bij Florida aan. Met categorie 4 en windsnelheden van 250 km/u en windstoten tot rond 300 km/u is de orkaan extreem krachtig. In de buurt van Orlando zijn de windstoten afgezwakt tot 225 km/u, maar ook dan is nog sprake van een orkaan in de categorie 2 of 3. 

Ter vergelijking: in Nederland waarschuwen we bij windstoten vanaf 75 km/u. Bij windstoten van 100 km/uur (in de winter 120 km/u) gaan we naar code oranje en ontstaat er op veel plaatsen schade. Er worden regenhoeveelheden van 100 tot 300 mm verwacht. In Nederland valt 300 mm ongeveer in 4 maanden tijd. De laatste keer dat Florida met deze windsnelheden te maken kreeg was in 2004 toen orkaan Charley daar aan land kwam.

Voordat Irma Florida bereikt, krijgen eerst Cuba en de Bahama’s met de orkaan te maken. Ook op deze eilanden zullen wind, golven en regenwater voor grote problemen zorgen, met name op zaterdag. Het waterniveau kan zes meter hoger komen ten opzichte van normaal zodat met name de Bahama’s rekening moeten houden met grootschalige overstromingen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →