Florida zet zich schrap voor orkaan Irma: 'Het is behoorlijk spannend'

Print
Florida zet zich schrap voor orkaan Irma: 'Het is behoorlijk spannend'

Peter Schellen heeft zijn huis dichtgeschroefd met metalen platen. Afbeelding: Peter Schellen

Nadat orkaan Irma een enorme ravage aanrichtte op Sint Maarten zet de verwoestende storm koers richting de Bahama's en de Verenigde Staten.

In de Amerikaanse staat Florida is inmiddels de noodtoestand uitgeroepen. Bewoners van Miami zetten zich schrap voor wat komen gaat. 

Dichtgeschroefd
Zo ook Peter Schellen uit Venray, die daar sinds twee jaar woont. "Het is behoorlijk spannend, ik heb er afgelopen nacht niet zo goed van geslapen", vertelt hij aan de telefoon. Schellen heeft het huis inmiddels dichtgeschroefd met metalen platen en heeft water, chips en ontbijtgranen ingeslagen bij de supermarkt. "Afgelopen nacht hebben ze een waarschuwing afgegeven. Inmiddels is alles dicht. Mensen zijn nog bezig hun huizen te bedekken."

Sommige inwoners van Miami ontvluchten het gebied. "Mijn buurman is naar Mexico vertrokken. Maar wij blijven hier, we wonen aan de noord-westkant van Miami, vlakbij de Everglades. Ik hoop maar dat het hier een beetje meevalt." 

Orkaan Sandy
Het is niet voor het eerst dat Schellen wordt geconfronteerd met een orkaan. Voordat hij zich in 2015 met zijn Amerikaanse vrouw, schoonmoeder en twee kinderen vestigde in Miami woonde de Venraynaar een poos in New York. "Daar trok in 2012 Sandy voorbij, die heeft toen onze hele tuin verwoest. Verhuis je naar Miami, krijg je weer met een orkaan te maken."

Orkaan Irma bereikt naar verwachting in de nacht van zaterdag op zondag (lokale tijd) Florida. Tot die tijd zit er niets anders op dan de uren tellen. "We kunnen alleen maar afwachten."