Verstopt alarmpistool gaat af in Kerkrade, bouwvakker gewond

Print
Verstopt alarmpistool gaat af in Kerkrade, bouwvakker gewond

Afbeelding: Smeets Bouw

Een bouwvakker is donderdag gewond geraakt toen in een huis in Kerkrade plotseling een geladen alarmpistool afging.

De man kreeg kruitstukjes in zijn gezicht en is inmiddels geopereerd aan zijn ogen. Het ongeluk gebeurde tijdens renovatiewerkzaamheden aan een appartement aan de Mgr. van Gilsstraat.

Verstopt
Toen twee bouwvakkers van Smeets Bouw een verlaagd plafond wilden verwijderen, voelden ze dat er een voorwerp op lag. Bij het losmaken van het plafond en het opvangen van het voorwerp bleek het om een geladen alarmpistool te gaan dat vervolgens afging. Met alle gevolgen van dien.

Gewond
"Ze werden compleet verrast", zegt directeur Frank Dijkhuis van Smeets Bouw. "Bij een van de mannen kwam de vlam deels in zijn ogen en langs zijn neus. Daardoor zijn kleine kruitstukjes in zijn ogen gebrand en zitten er op zijn neus ook sporen. In het ziekenhuis van Maastricht hebben ze de stukjes in zijn ogen met minisneetjes verwijderd. De overige zwarte puntjes moeten uiteindelijk uitgroeien. Hij vertelde me dat hij sommige al zelf met een pincet uit zijn gezicht heeft gehaald." De andere werknemer is vanwege gehoorschade naar de dokter gegaan.

Schade
De bouwvakkers hebben zeer waarschijnlijk geen blijvende schade opgelopen. "Het ziet er gelukkig goed uit", zegt Dijkhuis. "De gehoorschade lijkt over te zijn en ook met de werknemer die geopereerd is, gaat het weer goed. Hij kan waarschijnlijk maandag weer beginnen met werken." De directeur zegt een ongeluk als dit nog nooit meegemaakt te hebben. "We hebben genoeg gekke dingen gezien, maar een geladen alarmpistool met bijbehorende kogels niet. We zijn in ieder geval behoorlijk geschrokken."

Eigenaar
De politie heeft het alarmpistool in beslag genomen, maar heeft nog niet kunnen achterhalen wie de eigenaar is. De woning stond leeg toen het ongeluk gebeurde. Het politieonderzoek loopt nog.

Alarmpistool
Een alarmpistool is vaak nauwelijks te onderscheiden van een vuurwapen. Het vuurt geen echte kogels af, maar geeft enkel een harde knal. Bij  sommige exemplaren kunnen er kruitdampen vrijkomen. Alarmpistolen worden onder andere gebruikt bij filmopnames, als afschrikwapen of als startpistool bij sportwedstrijden.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →