Oud-wielerarts: Van Moorsel gebruikte epo

Print
Oud-wielerarts: Van Moorsel gebruikte epo

Afbeelding: ANP

Voormalig wielerarts Peter Janssen beschuldigt Leontien van Moorsel van dopinggebruik. In een interview met de Volkskrant stelt Janssen dat hij epo aan de viervoudig olympisch kampioene heeft geleverd.

Volgens de arts is Van Moorsel ongeveer zes keer bij hem langs geweest. "Leontiens man, Michael Zijlaard, was er altijd bij. Ze kwamen buiten het spreekuur'', zegt hij.

Medailles
In de krant stelt hij dat Van Moorsel haar eerste epo-kuur in het voorjaar van 2000 kreeg, in aanloop naar de Olympische Spelen in Sydney. "Maar niet heel kort ervoor, daar zat wat tijd tussen.'' Daar won ze drie gouden medailles en één zilveren.

Omdat Van Moorsel uiteindelijk niet op controle kwam en door bleef gaan met de kuur beëindigde Janssen de samenwerking. "Niet op controle komen en dan blijkt dat ze op een (hematocriet)waarde van 47 zit'', zegt hij.

Openlijk
De 75-jarige Janssen treedt in de Volkskrant hierover naar buiten omdat hij vindt dat het systeem op de schop moet. "Er moet openlijk over gepraat worden. Anders gaat het dopinggebruik gewoon zo door en verandert er nooit iets.''

Van Moorsel is een van de meest succesvolle Nederlandse olympische atleten. Naast haar medailles in Sydney won ze nog een gouden en bronzen plak in 2004 in Athene. Zelf wees ze iedere dopingbeschuldiging altijd resoluut van de hand. 

Verdachtmakingen
Leontien van Moorsel heeft nogmaals ontkend doping te hebben gebruikt in haar wielercarrière. Zij distantieert zich van de beschuldigingen van voormalig wielerarts Peter Janssen in de Volkskrant van zaterdag.