Foto van Willem-Alexander en Van der Laan ontroert duizenden

Burgemeester Van der Laan krijgt ondersteuning van koning Willem-Alexander, tijdens een bezoek aan de Amsterdamse Jordaan.© AD

Een foto van koning Willem-Alexander en de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan, gisteren gemaakt tijdens een bezoek aan Amsterdam, weet veel mensen te ontroeren. Op de foto is te zien hoe de ernstig zieke burgemeester gebruik maakt van de welkome ondersteuning van de koning.

Bonne Kerstens

Van der Laan, die uitgezaaide longkanker heeft, lijkt op de foto's naar omstandigheden redelijk fit. Wel is duidelijk te zien dat hij soms moeite heeft met lopen. De arm van de koning biedt dan houvast, die Willem-Alexander met alle toewijding aanbiedt.

Het bezoek van de twee hoogwaardigheidsbekleders gisteren aan de van oorsprong Amsterdamse volkswijk was een verrassingsbezoek en begon bij De Vakantiefietser, een specialist in fietsvakanties, en kwam daarna langs Caro's Huiskamerrestaurant. Ook bezochten ze buurtcentrum, Het Claverhuis, op de Elandsgracht. Op alle locaties hoorde Willem-Alexander de verhalen uit de buurt aan. Het gezelschap eindigde bij Café De Eland met een glaasje rosé en Hollandse hapjes.

ZiekteVan der Laan wordt op dit moment behandeld in het Van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam. Tegen AT5 zei hij begin deze zomer: ,,Het gaat moeilijk, het is een rotziekte in een vergevorderd stadium, ik voel me de ene dag beter dan de andere dag, en ik ben er nog onder behandeling. Ik hou het zo lang mogelijk vol."

Eind juli was de burgemeester te gast bij Zomergasten. Hij liet toen weten dat hij ondanks zijn ziekte burgemeester van Amsterdam wil blijven. De aflevering van Zomergasten werd door Amsterdammers op verschillende plekken gezamenlijk bekeken en wist veel Nederlanders te ontroeren.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal