Stephens grijpt eerste grandslamtitel na povere finale

Print
Stephens grijpt eerste grandslamtitel na povere finale

Afbeelding: AFP/Jewel Samad

Sloane Stephens heeft zichzelf overtroffen bij de US Open. De 24-jarige Amerikaanse veroverde in New York haar eerste grandslamtitel, als ongeplaatste speelster nog wel.

Ze versloeg in een tegenvallende finale haar twee jaar jongere landgenote Madison Keys met bijna speels gemak. Na amper een uurtje was het ongelijke duel al voorbij: 6-3 6-0.

Eerste keer
Zowel Stephens als Keys stond voor de eerste keer in de finale van een grandslamtoernooi. Het was het eerste Amerikaanse onderonsje in de vrouwenfinale van de US Open sinds de Sister Act van kampioene Serena en Venus Williams in 2002.

Zonder beschermde status
Stephens is na de Belgische Kim Clijsters (in 2009) de tweede tennisster die in het professionele tijdperk zonder beschermde status de US Open op haar naam schrijft. Over alle vier grandslamtoernooien genomen, is ze de vijfde ongeplaatste speelster die daarin is geslaagd, na Chris O'Neil (1978, Australian Open), Serena Williams (2007, Australian Open), Clijsters (2009, US Open) en Jelena Ostapenko (2017, Frans Open).

Fout op fout
Keys bleek in het Arthur Ashe Stadium niet in staat de zenuwen van zich af te spelen. De als vijftiende geplaatste speelster kwam geen moment in haar ritme en stapelde fout op fout. Dat was zeker ook de verdienste van Stephens, die allerminst last van plankenkoorts bleek te hebben. Koelbloedig benutte ze haar kansen, zowel aan het net als op de baseline. Alleen in de zesde game van de tweede set leek de nieuwe kampioene even te haperen. Ze liet twee titelpunten liggen, maar sloeg bij de derde alsnog toe: 6-0.

Stephens stond begin vorige maand nog op de 957e plaats op de wereldranglijst. Ze zal na haar triomf waarschijnlijk stijgen naar de zeventiende plek.