Orkaan Irma richt ravage aan op Cuba en neemt weer toe in kracht

Ook op Cuba hield orkaan Irma huis.© EPA/Alejandro Ernesto

De windkracht van de tropische storm Irma neemt toe. Het American Hurricane Center in Miami deelde haar zondagochtend (Nederlandse tijd) in op kracht vier.

Redactie/ANP

Nadat de storm Cuba achter zich liet, nam de windkracht af en was de storm van categorie twee.

Extreem gevaarlijkDe windsnelheden lopen nu op tot boven de 200 kilometer per uur. Die zullen nog toenemen wanneer Irma in de loop van zondagochtend daadwerkelijk het vasteland van Florida bereikt. Daarmee is ze 'extreem gevaarlijk' geworden. De autoriteiten hebben om die reden een ware volksverhuizing in gang gezet: meer dan 6,5 miljoen mensen zijn opgeroepen hun huis te verlaten en veiliger oorden op te zoeken.

In het subtropische Florida wonen ongeveer 21 miljoen mensen, onder wie veel gepensioneerden.

Lees ook: Florida zet zich schrap voor orkaan Irma: 'Het is behoorlijk spannend'

SchadeOp Cuba richtte Irma veel schade aan. Het water in de Golf van Mexico werd hoog opgezweept en spoelde tot ver in de straten van de hoofdstad Havana. Langs honderden kilometers kust drong het zeewater het land binnen. Over eventuele slachtoffers is nog niets bekend.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal