Anderhalf miljoen euro opgehaald voor hulp na orkaan Irma

Ravage op Sint Maarten.© Ministerie van Defensie/Gerben van Es

Nederlanders hebben tot nu toe 1,5 miljoen euro gedoneerd op gironummer 5125, dat is geopend voor noodhulp aan Sint-Maarten en de andere eilanden die zijn getroffen door de orkaan Irma.

ANP

Dat is bijna een verdubbeling van het tot vrijdag opgehaalde bedrag. Vrijdag was er rond het middaguur 850.000 euro binnen op het gironummer.

OntroerdHet Rode Kruis zegt ontroerd te zijn door de enorme betrokkenheid van Nederlanders bij de slachtoffers van de orkaan op de Caraïben. Op de website van het Rode Kruis worden ook steeds meer acties aangemeld, zoals een vervroegde sint-maarten lampionnen-loop om in plaats van snoep geld in te zamelen voor het goede doel.

Het Rode Kruis wil vooral voedsel, water, tenten en dekzeilen naar het rampgebied brengen. De organisatie roept op geen spullen te geven maar geld, zodat ze zelf spullen kan kopen.

Zeer zorgwekkendHet Rode Kruis noemt de situatie ter plekke na de orkaan 'zeer zorgwekkend'. "De waterleidingen werken niet, de winkels zijn leeg en er is op grote delen van het land geen elektriciteit. Het is een race tegen de klok om de hulpgoederen op tijd in het getroffen gebied te krijgen", aldus een woordvoerder.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal