WML ‘lekt’ water, gelijk aan gebruik van bijna 50.000 huishoudens

De 'waterfabriek' van WML in Beegden.© De Limburger/Jeroen Kuit

Drinkwaterbedrijf WML wil weten hoe het kan dat jaarlijks vijf miljoen kubieke meter drinkwater verdwijnt. Een gevonden afwijking in de eigen meters kan het toenemende percentage ‘kwijtgeraakt’ water niet helemaal verklaren.

Paul Bots

Drinkwaterbedrijf WML is een onderzoek gestart naar de toenemende hoeveelheid water die verdwijnt.47.000 huishoudensHet bedrijf raakte vorig jaar zo’n vijf miljoen kubieke meter water kwijt. Dat staat gelijk aan het gemiddeld gebruik van 47.000 Limburgse huishoudens.Enig verlies van drinkwater bij de productie is normaal, maar de voorbije jaren nam het percentage ‘kwijtgeraakt’ water toe van 5,5 naar 6,5 procent. Elk procentpunt verlies staat gelijk aan een kostenpost van driekwart miljoen euro, zo vermeldt het jaarverslag van WML.OnnauwkeurigOorspronkelijk schatte het bedrijf het ‘lek’ nog groter in. Uiteindelijk bleek dat de meters bij het productiebedrijf niet nauwkeurig genoeg waren afgesteld. Momenteel wordt gekeken of de nieuwe meters die sinds enkele jaren in huizen zijn gehangen wel precies genoeg zijn. Het drinkwaterbedrijf vermoedt dat een deel van het verdwenen water illegaal is afgetapt door hennepkwekers en door mensen of bedrijven die water halen uit brandputten. Het onderzoek moet duidelijk maken of dat illegale gebruik de voorbije jaren is toegenomen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal