Conflict bij Denen: oefenduel Leeuwinnen onzeker

Lieke Martens (links) viert een doelpunt tegen Denemarken tijdens de EK-finale.© ANP

De oefeninterland van de Nederlandse voetbalvrouwen vrijdag in en tegen Denemarken staat op de tocht. De Deense voetbalsters hebben een arbeidsconflict met de nationale voetbalbond en bleven vandaag weg bij de eerste training op weg naar het duel. Dat melden Deense media.

AD

De herhaling van de EK-finale vorige maand in Enschede staat gepland voor vrijdagavond 18.00 uur in de CASA Arena in Horsens. De Deense en Nederlandse voetbalbond spraken al in het voorjaar af elkaar na het EK te treffen voor een oefenwedstrijd. Voor het duel waren volgens Deense media al 9400 kaarten verkocht. De Limburgse speelsters Lieke Martens, Vanity Lewerissa en Dominique Janssen zitten bij de selectie.

VoorbereidingHet treffen in Horsens tussen de nummers één en twee van het Europees kampioenschap is voor beide landen de start van de voorbereiding op de WK-kwalificatiereeks. De Leeuwinnen treffen op 24 oktober in de eerste wedstrijd van de WK-campagne Noorwegen. Denemarken opent de WK-kwalificatie volgende week (19 september) tegen Hongarije. ArbeidsovereenkomstHet conflict tussen de vrouwen en de Deense bond heeft te maken met een nieuwe arbeidsovereenkomst tussen beide partijen. Niet alleen de voetbalsters zouden een conflict hebben, ook andere vertegenwoordigende Deense teams, waaronder de mannenploeg van aanvoerder Simon Kjaer. De speler van Sevilla beschuldigde de Deense voetbalbond DBU eerder al van het zaaien van verdeeldheid.Nauw contactDe KNVB is op de hoogte van het conflict tussen Deense bond en haar voetbalsters. Niettemin vliegt de selectie van de Oranje Leeuwinnen morgenochtend 'gewoon' naar Denemarken. "Sinds enkele dagen zijn we op de hoogte van het problemen daar", zegt een woordvoerster van de voetbalbond vanavond. "Daarom staan we deze dagen in nauw contact met de Deense bond. We gaan er echter gewoon vanuit dat de wedstrijd van vrijdag doorgaat."

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal