Kerkrade gaat ‘brievenbushuizen’ aanpakken

Print
Kerkrade gaat ‘brievenbushuizen’ aanpakken

Afbeelding: iStock

De gemeente Kerkrade gaat de overlast en verloedering rond zogenoemde 'brievenbushuizen' aanpakken.

Brievenbushuizen zijn veelal grotere panden die door huisjesmelkers illegaal in meerdere wooneenheden gesplitst worden. Dit om zo veel ­mogelijk huurinkomsten te hebben. Kenmerkend voor de panden is dat naast of aan de voordeur een groot aantal brievenbussen aanwezig is. De huurders zijn vaak vrij kwetsbaar, zoals drugsverslaafden of ex-gedetineerden. "Er zijn huizen bij waar plat gezegd honderd jaar bajes bij elkaar zit", zei burgemeester Jos Som eerder. 

Hoge huren
De voorzieningen in de panden worden gedeeld, de woonomstandigheden zijn vaak slecht en de huren hoog. Tot nu toe zijn er 260 kamers of ­appartementen in brievenbushuizen bij de gemeente ­bekend. Het grootste deel daarvan is illegaal gecreëerd. Kerkrade is op dit moment bezig met een plan van aanpak. Som: "Waar gehandhaafd kan worden, zullen we dat meteen doen.” Maar om echt in te grijpen, zullen nieuwe regels moeten worden gemaakt of bestaande moeten worden aangepast."

Het onderzoek en het plan van aanpak zijn het resultaat van een motie van de PvdA, die vorig jaar november unaniem door de raad werd ­aangenomen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →