Kerkrade gaat ‘brievenbushuizen’ aanpakken

© iStock

De gemeente Kerkrade gaat de overlast en verloedering rond zogenoemde 'brievenbushuizen' aanpakken.

Ruben van Erp

Brievenbushuizen zijn veelal grotere panden die door huisjesmelkers illegaal in meerdere wooneenheden gesplitst worden. Dit om zo veel ­mogelijk huurinkomsten te hebben. Kenmerkend voor de panden is dat naast of aan de voordeur een groot aantal brievenbussen aanwezig is. De huurders zijn vaak vrij kwetsbaar, zoals drugsverslaafden of ex-gedetineerden. "Er zijn huizen bij waar plat gezegd honderd jaar bajes bij elkaar zit", zei burgemeester Jos Som eerder.

Hoge hurenDe voorzieningen in de panden worden gedeeld, de woonomstandigheden zijn vaak slecht en de huren hoog. Tot nu toe zijn er 260 kamers of ­appartementen in brievenbushuizen bij de gemeente ­bekend. Het grootste deel daarvan is illegaal gecreëerd. Kerkrade is op dit moment bezig met een plan van aanpak. Som: "Waar gehandhaafd kan worden, zullen we dat meteen doen.” Maar om echt in te grijpen, zullen nieuwe regels moeten worden gemaakt of bestaande moeten worden aangepast."

Het onderzoek en het plan van aanpak zijn het resultaat van een motie van de PvdA, die vorig jaar november unaniem door de raad werd ­aangenomen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal