Belgische burgemeester dood gevonden op kerkhof

Print
Belgische burgemeester dood gevonden op kerkhof

Afbeelding: Belga, bewerking: ADR

De burgemeester van de Belgische plaats Moeskroen, Alfred Gadenne, is dood aangetroffen bij de begraafplaats recht tegenover zijn woning. Hij zou zijn vermoord met een mes. Volgens de laatste berichten stond de dader de politicus op te wachten en sneed hem vervolgens de keel door.

Het drama speelde zich af tussen acht uur en half negen. Volgens krant La Dernière Heure ging de 71-jarige Gadenne de betreffende begraafplaats elke dag zelf openen en sluiten. Hij werd daar door een gewapende man opgewacht, aangevallen en om het leven gebracht, meldde de officier van justitie. 

"Rond 19.50 uur kreeg de brandweer van Moeskroen een anonieme oproep binnen dat iemand was gedood op de begraafplaats van Lowingen", aldus de officier van justitie. Lowingen is een deelgemeente van Moeskroen, gelegen in de Vlaams-Waalse grensstreek. 

De politie heeft het gebied rond de vindplaats afgezet. Een verdachte is intussen aangehouden die heeft toegegeven dat hij betrokken was. Hij zou zich zelf aangegeven hebben bij de politie. Zijn motief is nog niet bekend. 

Ongeloof
De Waalse politici reageren vol ongeloof. "Met verstomming geslagen. Hij was een man van de dialoog, met een groot hart", aldus fractieleider van Ecolo-Groen Jean-Marc Nollet. CDH-voorzitter Benoit Lutgen reageert op Twitter geschokt op het overlijden van zijn trouwe partijgenoot. "Mijn verdriet is immens", schrijft hij. "Ik druk mijn medeleven uit aan zijn naasten." Vincent van Quickenborne, burgemeester van buurgemeente Kortrijk, laat weten dat "Kortrijk in shock is. Alfred Gadenne was architect van ons goed nabuurschap."

Gadenne was sinds 2006 burgemeester van Moeskroen. Daarnaast was hij ook gedeputeerde in de Waalse regering.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →