Zorg om groei salafisme, meer moskeeën onder invloed

Print
Zorg om groei salafisme, meer moskeeën onder invloed

Afbeelding: iStock

De invloed van het salafisme in Nederland neemt toe. De voormannen van deze ultraorthodoxe stroming binnen de islam - volgens de AIVD een kweekvijver voor jihadisme - slagen er beter in gelovigen te bereiken.

Een groeiend aantal moskeeën in Nederland komt onder invloed van het salafisme, de ultra-orthodoxe stroming binnen de islam.

Sociale media
Salafistische bestuurders en imams weten, met charismatisch leiderschap en slim gebruik van sociale media als Twitter en YouTube, meer gelovigen te bereiken dan gematigde voormannen binnen de islam. Dat blijkt uit een onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC). 

Het kabinet maakt zich zorgen over de groeiende populariteit en invloed van het salafisme vanwege het antidemocratische en onverdraagzame karakter ervan, ‘waarbij steeds meer de grenzen van de Nederlandse rechtsstaat wordt opgezocht’. Dat schrijft minister van Justitie Stef Blok in de brief waarmee het rapport gisteren aan de Kamer is aangeboden. Het onderzoek bevestigt het beeld dat de overheid van het salafisme heeft, aldus Blok. 

Beleid
Het bestaande beleid, waarbij salafistische organisaties in de gaten worden gehouden en juridisch aangepakt waar mogelijk, wordt dan ook voortgezet. 

Het WODC stelt dat het salafisme in Nederland ‘een klein, maar groeiend aantal moslims en bekeerlingen weet te inspireren en aan zich te binden’ met strikte gedragsregels, bevlogen leiderschap en actief gebruik van digitale communicatiemiddelen. 

Het rapport biedt geen overzicht van alle salafistische moskee- organisaties in Nederland. Wel wordt verwezen naar een eerdere publicatie van het WODC waarin 5 bekende salafistische organisaties en 18 satellietorganisaties, waaronder moskee El Houda in Brunssum en de Stichting As-Sunnah in Maastricht worden genoemd. Er zijn geen betrouwbare gegevens over het precieze aantal salafisten en salafistische moskeeën in Nederland. 
 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →